Rim i Tirana rade na sprečavanju otvaranja nove migrantske rute

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Italija i Albanija usko surađuju na sprečavanju otvaranja nove migrantske rute preko grčko-albanske granice, rekao je u  subotu u Ateni talijanski državni tajnik za europske poslove Sandro Gozi.

Rim i Tirana rade na sprečavanju nove rute priljeva preko grčko-albanske granice, naglasio je Gozi.

"Nismo primijetili značajno povečanje priljeva preko Albanije, ali važno je pojačati suradnju s Albanijom", objasnio je na zajedničkoj konferenciji za novinare šestorice europskih ministara koji su došli u Grčku utvrditi stanje migrantske krize.

Albanija, koja graniči s Grčkom gdje je blokirano više destaka tisuća migranata nakon zatvaranja grčko-makedonske granice, mogla bi biti alternativa za njih.

Šestorica europskih ministara (Francuske Malte, Italije, Nizozemske, Slovačke i Portugala) stigli su u petak u Atenu a u subotu odlaze u Tursku, glavnu zemlju ulaska migranata u Europu preko grčkih otoka. Nizozemski ministar vanjskih poslova Bert Koenders, čija zemlja trenutačno predsjeda EU, jamčio je Grčkoj podršku EU za primjenu sporazuma EU-Turska, potpisanog 18. ožujka u Bruxellesu, koji se počeo provoditi ovog tjedna prvim slanjem s grčkih otoka više stotina migranata u Tursku. On je pozvao zemlje članice EU da pokažu solidarnost u migrantskoj krizi.

Albanske vlasti su nedavno pojačale kontrole na granici s Grčkom kako bi spriječile nekontrolirani priljev migranata nakon zatvarnja "balkanske rute" koja prolazi Makedonijom i Srbijom.

EU je Albaniji obećala pomoć ukoliko bude na meti migrantskog vala. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter