Rim: Ekshumiran mafijaš zakopan u crkvi

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Grob talijanskog kriminalca zakopanog u rimskoj crkvi, za kojeg se sumnja da je bio umiješan u otmicu i nestanak kceri vatikanskog zaposlenika 1983., dogadaj koji je tada potresao cijelu Italiju, otvoren je u ponedjeljak, pišu talijanski mediji.

Postojala je sumnja da su u grobu Enrica de Pedisa, jednog od voda bande Magliana koja je u 1970-im i 1980-im terorizirala Rim, ostaci Emanuele Orlandi, kceri vatikanskog zaposlenika koja je oteta 22. lipnja 1983. kada je imala 15 godina.

U lijesu su bile samo kosti Enrica de Pedisa, ubijenog 1990. u mafijaškom obracunu, no ne zna se što je u kutijama s ostacima kostiju koje su u ponedjeljak pronadene u blizini lijesa, isticu mediji koji su tijekom otvaranja groba morali ostati po strani.

Nestanak Emanuele Orlandi je tajna u kojoj se visoki kriminal ispreplice sa sumnjama u obracun unutar Vatikana.

Sumnje se odnose na Enrica de Pedisa, ubijenog 1990. Iz još nejasnih razloga, tijelo tog bossa, za kojega se sumnja da je istodobno povezan s mafijom, masonskom ložom P2 i financijskim službama u Vatikanu, iste je godine prevezeno u baziliku sv. Apollinairea, što je rijetka povlastica.

Sabrina Minardi, De Pedisova ljubavnica u to vrijeme, izjavila je da je on bio umiješan u otmicu i ubojstvo 15-godišnjakinje.

Pietro Orlandi, Emanuelin brat, nije prestao voditi kampanju da bi se rasvijetlio taj slucaj, optuživši Vatikan - ili barem vatikanske dužnosnike - za šutnju, pa i pomaganje.

- Danas je ucinjen važan korak u razotkrivanju tajne koja traje vec godinama. Možda napokon, nakon toliko godina, postoji volja da se ona rasvijetli. Nadam se da ce ovo biti pocetak suradnje suda i Vatikana da bi se otkrila istina, rekao je nakon otvaranja groba.

Vatikan je dao pristanak za otvaranje groba, a De Pedisovi ostaci ce se iducih dana prenijeti na rimsko groblje, po dogovoru s obitelji i po njihovoj želji, rekao je predstojnik ureda Svete Stolice, vlc. Federico Lombardi.


Podijeli: Facebook Twiter