Rim: Bananama na crnu ministricu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Na prvu talijansku crnu ministricu, koja je meta čestih rasističkih ispada otkako je imenovana u travnju, jedan je čovjek bacao banane dok je držala govor na stranačkom skupu u Rimu.

Ministrica integracije Cecile Kyenge, rođena u Demokratskoj Republici Kongo, razbjesnila je desničarske skupine zauzimajući se da imigranti lakše dobiju talijansko državljanstvo.

Iako banane nisu pale na pozornicu na kojoj je govorila Kyenge, na taj se incident kasnije osvrnula na Twitteru nazivajući ga "tužnim" i uzaludnim bacanjem hrane s obzirom na gospodarsku krizu. "Hrabrost i optimizam da se stvari promjene moraju doći od svih, od dna do vrha vlasti", napisala je ministrica.

Nedugo prije incidenta u petak, članovi desničarske skupine Forza Nuova ostavili su lutke umočene u lažnu krv na mjestu održavanja skupa u Cerviju u središnjoj Italiji, prosvjedujući tako protiv Kyengina prijedloga da državljanstvo dobije svatko tko je rođen u Italiji. "Imigracija ubija", pisalo je na lecima ostavljenima uz lutke, što je slogan koji je Forza Nuova ranije koristila vezano za ubojstva koja su počinili imigranti u Italiji.

Slične uvrede Kyenge doživljava otkako je postala ministrica, čak i od kolega političara. Ranije ovoga mjeseca, zastupnik protuimigrantske Sjeverne lige usporedio ju je s orangutanom, a ispričao se tek nakon što je bio izložen oštroj javnoj kritici. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter