Rijetki ce tražiti povrat poreza

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Iako su i lani mnogi gradani sakupljali racune za korištene zdravstvene usluge ili usluge majstora za kucne popravke, to im ove godine više ne donosi povrat poreza. Naime, promjenom zakona koji je stupio na snagu 1. srpnja 2010. godine ukinute su gotovo sve porezne olakšice. Lani smo do ožujka prijavljivali olakšice ostvarene u prvoj polovici 2010., a ove godine ce do ožujka tek rijetki podnositi prijave i tražiti povrat poreza. Ucinit ce to oni koji lani nisu iskoristili porezne olakšice temeljem osobnih odbitaka, odbitaka za uzdržavanje clanova obitelji, uvecane odbitke za posebna podrucja te za donacije.

Naime, svakom obvezniku Porezna uprava priznaje neoporeziv dio dohotka, takozvani osobni odbitak koji iznosi 21.600 kuna za citavu 2011. godinu. Tu olakšicu u godišnjoj poreznoj prijavi moci ce koristiti obveznici koji je nisu koristili ili koji su je lani djelomicno koristili. Poput onih kojima su lani neredovito isplacivane place ili su bili na dužem bolovanju.

Poreznu olakšicu, a time i vecu placu/mirovinu mogu ostvariti i oni obveznici koji prijave Poreznoj upravi da su lani uzdržavali clanove obitelji, a to lani nisu ucinili. Uzdržavanim clanovima uže obitelji smatraju se oni kojima je prošlogodišnji oporezovani dohodak manji od 10.800 kuna, a to je bruto iznos umanjen za doprinose. Za uzdržavane clanove obitelji priznaje se 50 posto od osobnog odbitka. Dakle, ako je osobni odbitak 21.600 kuna, polovica iznosi 10.800 kuna. Za prvo dijete se, takoder, priznaje 50 posto, za drugo 70 posto...

Olakšicu je moguce ostvariti do visine dva posto primitaka u prošloj godini za koju je podnesena godišnja porezna prijava. Ostvaruju je porezni obveznici koji su darivali novac ili je darivanje bilo u naravi, a što je doznaceno na žiro racun u kulturne, odgojno-obrazovne, znanstvene, zdravstvene, humanitarne, sportske i vjerske svrhe udrugama i drugim osobama koje te djelatnosti obavljaju u skladu s posebnim propisima.

Porezna prijava se isplati i onima koji žive u brdsko-planinskom podrucju ili podrucju od posebne državne skrbi jer mogu prijaviti vece odbitke i time ostvariti povrat poreza. Rijec je o mještanima grada Buzeta i okolnih opcina. Ocekuje se da ce tek pocetkom veljace, kad tvrtke dostave svojim radnicima potvrde o primicima u 2011., gradani poceti s podnošenjem godišnjih prijava poreza na dohodak. (Piše Paulo GREGOROVIC)

Što više ne donosi povrat

Poreznom olakšicom se od 1. srpnja 2010. više ne smatraju uplacene premije životnog osiguranja s obilježjem štednje, dopunskog, dodatnog i privatnog zdravstvenog osiguranja. Potom, troškovi zdravstvenih usluga za vlastite potrebe te za mnoge stambene potrebe: kupnju ili gradnju prvog ili održavanje postojeceg stambenog prostora, placene kamate za stambeni kredit i pedeset posto placene najamnine.


Tko mora podnijeti prijavu

Podnošenje godišnje prijave je i dalje obvezno za one koji su ostvarili dohodak od nesamostalnog rada kod dva ili više poslodavaca istodobno; za dohodak od samostalne djelatnosti te ako poslodavac (ili sam isplatitelj) nije uplatio porez i prirez porezu na dohodak te za dohodak od nesamostalnog rada koji ostvare clanovi posade broda u medunarodnoj plovidbi. Prijavu moraju podnijeti i umjetnici koji su iskoristili 55 posto priznatih paušalnih izdataka te hrvatski ratni vojni invalidi koji su koristili porezne olakšice. Prijavu treba podnijeti rezident Hrvatske ako je oporezivi dohodak ostvario izravno iz inozemstva, ali ne i mirovinu. Svi oni možda ne dobiju povrat poreza, a neki ce morati i platiti porez za taj dohodak.

 

 


Podijeli: Facebook Twiter