Riješite se oružja bez kazne

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Oni koji ilegalno posjeduju vatreno oružje moci ce ga predati policiji do kraja godine, i to bez sankcija, doznajemo od policijskog službenika iz Odjela za javni red PU istarske Marka Oršulica.

- Oružje iz svog doma svatko može ukloniti na jednostavan nacin - tako da pozove policiju na telefon 92 ili da se obrati svom kontakt-policajcu. Nakon obavijesti policijski službenici preuzet ce oružje, a od gradana koji ga predaju nece se uzimati nikakvi podaci i nece se protiv njih pokretati kazneni niti prekršajni postupci.

Oružje je najbolje ne dirati, za njega ce se pobrinuti osposobljeni policijski službenik, objasnio je Oršulic.

Novcane kazne za neovlašteno držanje vatrenog oružja vrlo su visoke. Za onoga tko neovlašteno drži, nabavi, nosi, izradi, proda, razmijeni ili ustupi drugom oružje koje je zakonom zabranjeno, propisana je novcana kazna u visini od 10.000 do 100.000 kuna, ili kazna zatvora do 60 dana.

Zabranjeno oružje su vojni projektili s eksplozivnim punjenjem i bacaci, automatsko vatreno oružje, vatreno oružje koje je skriveno u dugim predmetima, streljivo s probojnim, eksplozivnim ili zapaljivim projektilima, vojno, potom eksplozivno i njegovi dijelovi te poluautomatsko vatreno oružje za civilnu uporabu koje je slicno automatskom oružju.

Zakonom je propisano da su gradani koji nedozvoljeno posjeduju oružje to dužni prijaviti najbližoj policijskoj postaji ili upravi radi predaje i onesposobljavanja.

- Ilegalno posjedovanje oružja i eksplozivnih sredstava uvijek predstavlja opasnost. Nažalost, u nesrecama najcešce stradavaju djeca, napomenuo je Oršulic.


Podijeli: Facebook Twiter