Riješili smo 95 posto dogovora sa Slovenijom

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"Stvorili smo novu atmosferu medusobnog poštovanja i uvažavanja u razgovorima sa Slovenijom i mislim da cemo doci do cilja, a cilj je riješiti problem i poceti posao završetka pregovora o ulasku Hrvatske u Europsku uniju", kazala je u utorak u Gdanjsku hrvatska premijerka Jadranka Kosor, nakon razgovora sa švedskim premijerom Fredrikom Reinfeldtom i njemackom kancelarkom Angelom Merkel.

Kosor je nakon susreta s predsjedajucim Europske unije premijerom Reinfeldtom kazala da i Hrvatska i Slovenija imaju punu podršku švedskog predsjedništva da nastave dogovore.

"Rekla sam premijeru Reinfeldtu da vjerujem da cemo vrlo brzo doci do kraja rješavanja toga pitanja. Otprilike devedeset i pet posto posla smo riješili, a ostaju još neke pojedinosti", kazala je Kosor.

Istodobno je Reinfeldta obavijestila kako teku razgovori sa slovenskom stranom i kazala da ce se nastaviti s tihom diplomacijom. Poštuje se dogovor iz Trakošcana da se javnost ne obavještava o razgovorima sve dok se ne postigne dogovor. Premijerka Kosor je kazala da se nada vrlo skorom susretu s premijerom Borutom Pahorom, s kojim ce se kratko naci i u Gdanjsku, gdje oboje sudjeluju na obilježavanju sedamdesete godišnjice od pocetka Drugog svjetskog rata.

Kosor je u Gdanjsku razgovarala s njemackom kancelarkom Angelom Merkel i potvrdila da ce se s njom naci i prije njemackih izbora, najvjerojatnije 11. rujna u Stuttgartu, gdje ce razgovarati kao predsjednice vlada, ali ce Kosor sudjelovati i u nekim stranackim aktivnostima.

Na kraju posjeta Gdanjsku premijerka Kosor susrest ce se u mjestu Sopotu kraj Gdanjska s ruskim premijerom Vladimirom Putinom.


Podijeli: Facebook Twiter