Riješeno više od polovice razbojstava u Istri

Dragutin Cestar: Na meti lopova su uglavnom trgovine, benzinske pumpe i pokoja mjenjačnica (D. ŠTIFANIĆ)
Dragutin Cestar: Na meti lopova su uglavnom trgovine, benzinske pumpe i pokoja mjenjačnica (D. ŠTIFANIĆ)

Nedavno uhićenje razbojnika na Petrolovoj benzinskoj crpki u Vodnjanu u javnosti je pozitivno odjeknulo i naišlo na odobravanje građana, posebice jer je upao u policijsku zasjedu.

Prilikom uhićenja razbojnika, koji je prijeteći razbijenom staklenom bocom od djelatnika crpke oteo novac, jedan od trojice policajaca je ispalio hitac iz pištolja i ranio ga. Zbog uporabe službenog oružja iz Zagreba je u Istru poslan stručni tim ravnateljstva policije koji je potvrdio ocjenu načelnika PU istarske Dragutina Cestara da je uporaba oružja bila zakonita i opravdana.

Kako je policija znala gdje će se i kada pojaviti razbojnik?
Razbojstva spadaju u kategoriju teških kaznenih djela jer imaju teške posljedice pa pridajemo posebnu pažnju njihovom rješavanju. U konkretnom slučaju uhićen je počinitelj koji je u kratkom periodu triput izvršio razbojstvo u Barbanu i Vodnjanu. Da je riječ o istim počiniteljima ili počinitelju ukazivale su uočene pravilnosti - meta su bili isti objekti, razbojstva su počinjena u kasnim večernjim satima i na isti način.

Osim toga, raspolagali smo i dobrim opisom počinitelja pa smo postavili zasjede kod više objekata koji su mogli biti metom ponovnog razbojstva. U zasjedi u Vodnjanu bilo je troje iskusnih policijskih službenika i poklopilo se da je razbojnik upravo tamo i naišao.

Policajci su reagirali odmah nakon što je počinjeno razbojstvo, ali su radi uhićenja morali nad počiniteljem primijeniti sredstva prisile pri čemu je policajac hicem iz pištolja lakše ranio osumnjičenog. Njega je metak okrznuo s vanjske strane tijela, ispod lopatice i riječ je, na sreću, o lakšoj ozljedi.

Prakticira li policija inače postavljanje zasjeda?
Zasjedu kao kriminalističko-taktičku radnju prakticiramo svakodnevno i kod drugih kaznenih djela, pa i prekršaja. Zasjeda je tek jedan od načina policijskog rada i u ovom slučaju polučila je uspjeh.

Ono što bih želio istaknuti jest da smo zbog nešto većeg broja razbojstava opservirali pojedine prostore, ali i poduzeli preventivne mjere. Početkom kolovoza u zasjedi kod trgovine u ulici Bruna Kosa u Puli sačekali smo dva muškarca koji su se spremali počiniti pljačku. Jedan od njih je uhićen, a kriminalističkim istraživanjem se ispostavilo da je riječ o osobi koja je u srpnju počinila pet pljački na području Pule, uglavnom uz uporabu noža.

Koliko je bilo razbojstava ove godine, a koliko ih je riješeno?  Ove godine bilo je približno isto razbojstava kao i lani, no u srpnju i kolovozu ih je nešto više. Na meti su trgovine, benzinske pumpe i pokoja mjenjačnica. Ove i prošle godine bilo je tek tri razbojstva u bankama i poštama, dakle novčarskim institucijama.

U prvih šest mjeseci imali smo 21 kazneno djelo razbojstva, a lani u istom ih je periodu bilo 34. I onda stiže sezona. Spletom okolnosti naiđe počinitelj ili grupa počinitelja i razbojstva se zaredaju. A nije riječ o strancima već o domaćim ljudima, iako smo nedavno imali i strance, državljane Rumunjske, koji su počinili razbojstvo. Dosad smo evidentirali 44 razbojstva, a razriješeno je oko 55 posto. (M. KOŠTA; snimio D. ŠTIFANIĆ)

CIJELI RAZGOVOR PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter