Riješene misterije pet "naj" ljetnih obroka

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Jedenje cešnjaka tjera komarce
Nije istina. Provjerili su to istraživaci sa sveucilišta Connecticut, buduci da je u mnogim dijelovima svijeta ovo uvriježeno mišljenje. No, iako se ispostavilo da se radi samo o pukim naklapanjima, znanstvenici ipak dodaju kako sudionici istraživanja možda jednostavno nisu pojeli dovoljno cešnjaka. Pa tko želi, nek' provjeri.

Lubenica nije hranjiva, to je sama voda
Nije istina. Tocno je da se lubenica sastoji od cak 92 posto vode, ali ona itekako može biti hranjiva i ima svoju dozu vrijednih tvari. Samo jedna šalica lubenice daje organizmu dovoljnu dnevnu dozu vitamina C. Lubenice izrazito crvenog mesa sadrže tvar likopen, važan antioksidans karakteristican za svo crveno voce i povrce, a koji se povezuje sa smanjenjem rizika od nastanka raka.

Više uživamo u sladoledu kad ga ližemo nego kad ga jedemo žlicom
Istina, ako je vjerovati prehrambenoj tehnicarki Kay McMath sa sveucilišta Massey na Novom Zelandu. Ona objašnjava da se okus sladoleda otpušta na jeziku kada se masti koje „nose“ okus zagriju barem na tjelesnu temperaturu. Kada ližemo sladoled, on obgrli jezik koji na taj nacin zagrijava smrznutu deliciju. Žlica, s druge strane, ne prenosi sladoled u naša usta na isti nacin i zapravo dolazi do neugodnog osjecaja hladnoce na jeziku. Tome ipak treba pridodati psihološki aspekt uživanja u laganijem kušanju sladoleda, jer sa žlicom to ipak ide malo brže…

Pina colada ima kalorija koliko i cheesburger
Istina. Oboje imaju oko 400 kalorija, što, za one koji paze na takve stvari, i nije baš malo. No, to nije jedini koktel koji vam može uništiti dijetu. Margarita, primjerice, ima 367 kalorija, tocno koliko i jedan hot dog, a Mai Tai samo desetak manje od toga. To ne znaci da omiljena ljetna pica treba izbjegavati, ali svakako treba biti umjeren u njihovom uživanju. Zbog alkohola, naravno.

Antioksidansi u malinama održavaju srce zdravim
Istina. Cak dva antioksidansa koja se mogu naci u malinama povezana su s povecanom razinom dobrog kolesterola u krvi i sa snižavanjem krvnog tlaka, dvije vrlo važne stvari kad je zdravlje srca u pitanju. Ovo ukusno voce takoder je prepuno vitamina C i vlakana, što takoder doprinosi njihovom svrstavanju u vrlo zdrave namirnice.


Podijeli: Facebook Twiter