Riješena tajna pretilosti

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Znanstvenici sa Sveucilišta u Kopenhagenu konacno su riješili zagonetku pretilosti. Ako želite smršavjeti, vaša prehrana treba sadržavati obilne kolicine proteina, krtog mesa, bjelancevina, nemasnih mlijecnih proizvoda te što više mahunarki. Treba izbjegavati rafinirano brašno, dakle proizvode poput bijeloga kruha i bijele riže, navodi se u izvješcu danskih strucnjaka.

Znanstvenici isticu da su uz takvu hranu dopuštene velike kolicine koje, kažu, nece uzrokovati nastajanje novih kilograma. Ovi podaci demantiraju mnoge poznate dijete koje su zagovarale iskljucivo odredenu vrstu hrane.

U velikom istraživanju sudjelovale su 772 europske obitelji, odnosno 938 odraslih osoba i 827 djece. Tijekom procesa istraživanja ispitanici su dobivali upute o prehrani, a redovito su davali krv i urin na uzorkovanje.

Ovo bi moglo biti iznimno znacajno otkrice s obzirom na to da je problem pretilosti svakim danom sve veci, a zbog pretilosti razvijaju se i mnoge bolesti. Znanstvenici upozoravaju kako je nužno da se javnost bolje informira o zdravom nacinu prehrane.


Podijeli: Facebook Twiter