Riješen spor oko zgrade rovinjskog CIM-a

Zgrada Centra je izgrađena 1881. godine (M. MIJOŠEK)
Zgrada Centra je izgrađena 1881. godine (M. MIJOŠEK)

Potpisivanjem ugovora o znanstvenoistraživačkoj suradnji Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU) i Instituta "Ruđer Bošković" regulirano je djelovanje rovinjskog Centra za istraživanje mora (CIM), znanstvene jedinice koja djeluje u sastavu tog instituta. Dvije strane odustaju od dugogodišnjeg sudskog spora, koji je ušao u slijepu ulicu, a koštao je oko 1,5 milijuna kuna.

S povlačenjem spora slijedi suradnja na zajedničkim projektima, što i priliči dvjema vodećim hrvatskim znanstvenim institucijama, koje se većim dijelom financiraju sredstvima Ministarstva obrazovanja, znanosti i sporta.

Spor je nastao kada je Akademija od Instituta zatražila plaćanje najma ili napuštanje nekretnine u kojoj je Centar smješten u Rovinju, a Institut se usprotivio tim zahtjevima.

Novopotpisanim ugovorom predviđa se da će u obavljanju djelatnosti rovinjskog Centra sudjelovati i znanstvenici iz Akademijinih tijela iz područja Razreda za prirodne znanosti i Razreda za matematičke, fizičke i kemijske znanosti. Radi usklađivanja zajedničke znanstvene suradnje, osnovat će se Znanstveno vijeće Akademije i Instituta, koje će donositi plan, pratiti njegovo ostvarivanje i davati prijedloge za daljnje unapređenje suradnje.

- Zgrada Centra ostaje i dalje u vlasništvu Akademije, ali će se ugovorom omogućiti njena daljnja rekonstrukcija. Najvažnije, ovime će se omogućiti i izgradnja nove zgrade u dvorištu za potrebe studija Znanost o moru, kaže prof. dr. sc. Renato Batel, predstojnik rovinjskog Centra.

U međuvremenu Centar i Institut dovršavaju pripreme za uvođenje dvogodišnjeg diplomskog studija Znanosti o moru, na kojem će studenti stjecati titulu magistra. (A. POKRAJAC)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter