Riješen problem financiranja umaške hitne, novi problem Labin


Danas su na konferenciji za novinare, održanoj u Umagu, predstavnici Grada, Županije, Istraturista i Zavoda za hitnu medicinu izvijestili kako su nakon dobivene donacije od umaškog hotelijera od 300 tisuća kuna zatvorili financijsku konstrukciju za izgradnju i opremanje umaške ispostave Hitne medicinske pomoći. No, umaški gradonačelnik Vili Bassanese je naglasio kako tu ne staje akcija "hitna je bitna" jer će uskoro biti potrebna kupnja novog sanitetskog vozila, ali ubuduće žele i specijalističke ambulante u Umagu kako bi se podigla razina kvalitete zdravstvene zaštite. Dr. Srđan Jerković, ravnatelj županijskog Zavoda za hitnu medicinu zahvalio se svima na pomoći koju su pružili i pozvao da se nakon Umaga riješi Labin.

- Problem labinske Hitne medicinske pomoći toliko je hitan da se trebao riješiti još jučer pa je sada krajnje vrijeme da se nešto poduzme, naglasio je Jerković koji je pojasnio da umaška hitna godišnje primi 10 tisuća pacijenata, a labinska rekordnih 11 tisuća iako ima samo jedan tim hitne medicinske pomoći, a Umag ih ima dva. Radi usporedbe rekao je da najveći istarski grad, Pula, koji ima najviše timova hitne pomoći u hitnom medicinskom prijemu primi 6.500 do 7.000 pacijenata godišnje, dakle gotovo upola manje nego Labin.

Upitan hoće li već danas nešto poduzeti da se riješi problem labinske hitne istarski župan Valter Flego je rekao kako na tome već radi i da je na tom tragu i prošlog tjedna potpisao ugovor s istarskim hotelijerima koji će izdvajati dodatna sredstva za zdravstveni sustav. Jerković je pojasnio da je u ingerenciji HZZO-a i Ministarstva zdravlja rješenje labinske hitne, a Bassanese je replicirao da je u ingerenciji tih državnih institucija i umaška hitna, ali da se Grad Umag svejedno pokrenuo ne čekajući rješenje iz Zagreba. Gradonačenik i župan složili su se i naglasili da je zato potrebna decentralizacija kako bi se na lokalnoj razini rješavali lokalni problemi, a ne u Zagrebu.

Jerković je spomenuo da je zbog centraliziranog vođenja sustava hitnih medicinskih pomoći prije par godina umrlo troje pacijenata jer nisu na vrijeme dobili medicinsku pomoć koju bi mogli dobiti od umaške hitne jer se u Zagrebu odlučivalo koliko je timova potrebno. Ronald Korotaj, predsjednik Uprave Istraturista, tvrtke koja je donirala 300 tisuća kuna, zahvalio je djelatnicima Hitne medicinske pomoći u Umagu jer pomažu ljudima kada je to najteže i to na području od Savudrije do Vrsara. (P. GREGOROVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter