Rijeka želi Frljićev projekt o ubojstvu A. Zec

Oliver Frljić otkazao je suradnju Gavelli (M. ANGELINI)
Oliver Frljić otkazao je suradnju Gavelli (M. ANGELINI)

Pročelnik Odjela gradske uprave za kulturu Ivan Šarar odmah nakon što je saznao da je kazališni redatelj Oliver Frljić prekinuo suradnju sa zagrebačkim Gradskim dramskim kazalištem Gavella zbog povlačenja plakata za predstavu "Fine mrtve djevojke", a što je zatražio zagrebački gradonačelnik Milan Bandić,
ponudio mu je suradnju s HNK-om Ivana pl. Zajca, da u riječkom teatru realizira autorski projekt "Aleksandra Zec".

Riječ je o autorskom projektu o ubojstvu djevojčice srpske nacionalnosti koju su ubili pripadnici Hrvatske
vojske, a koji je ove sezone, uz "Zločin i kaznu" prema romanu F. M. Dostojevskog, Frljić trebao režirati u
Gavelli, ali je nakon slučaja "Plakat" otvorenim pismom redatelj prekinuo suradnju s tim kazalištem.

- Projekt "Aleksandra Zec" smatram iznimno važnim prilogom u suočavanju s recentnom prošlošću i izgradnji jedne zdravije društvene zajednice te se zbog toga nadam da ću ga u skoro vrijeme ipak realizirati u nekom drugom teatru, uz punu podršku i povjerenje njegove uprave, napisao je Frljić u otvorenom pismu.

- Predložio sam gradonačelniku Vojku Obersnelu realizaciju toga projekta u Rijeci, a on je ideju podržao. Nakon toga stupio sam s Frljićem u kontakt, a on se zainteresirao za takvu mogućnost. Trenutno razmatramo modalitet suradnje. Tijekom sljedećeg tjedna trebali bismo održati sastanak na kojemu bismo trebali odrediti moguće rokove i operacionalizaciju projekta, izjavio je Šarar.

Riječki gradonačelnik mogućnost suradnje s Frljićem obznanio je, što mu je, eto, prešlo u naviku, na Twitteru. Naime, osvrnuvši se na uvodnik Novog lista koji potpisuje Branko Mijić u kojemu je
komentiran njegov "cvrkut" o Slovencima i u kojemu mu je predložena suradnja s Frljićem, naveo je da je to
učinjeno prije tri dana.

- Da, točno je da mi je prije nego što su me novinari savjetovali došao pročelnik Šarar s idejom o suradnji s Frljićem i ja sam je podržao. On će biti u kontaktu i vjerujem da će se takva suradnja realizirati na obostrano zadovoljstvo, kazao je Obersnel.

Na pitanje bi li on naložio povlačenje plakata za predstavu "Fine mrtve djevojke". što je bilo povod Frljićevom otkazivanju suradnje s Gavellom, Obersnel je odgovorio da nikada to ne bi učinio.

- U 13 godina na mjestu riječkog gradonačelnika nikada se nisam miješao u programski dio kazališta i promidžbu predstava. To je sloboda koju intendantica mora imati kada je riječ o osmišljavanju programa i reklamiranju predstava, zaključio je Obersnel. (D. CUPAĆ/NL)

Frljić je načelno zainteresiran
"Ivan Šarar, riječki pročelnik za kulturu, me kontaktirao i pitao da li bih, ukoliko se nađu mogućnosti, bio zainteresiran da predstavu o Aleksandri Zec radim u Rijeci. Rekao sam da sam načelno zainteresiran i dogovorili smo se da potražimo modalitet kroz koji bi se projekt moglo realizirati", odgovara Oliver Frljić u mail poruci na pitanje o režiji svog novog projekta u Rijeci.


Podijeli: Facebook Twiter