Rijeka: zbog sepse u bolnici ostao bez ociju i prstiju

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Klinicki bolnicki centar Rijeka ponovo ce se naci pod istragom zbog sumnje u lijecnicku pogrešku u slucaju 45-godišnjeg pacijenta Damira Bikica iz Rijeke koji je polovicom srpnja stradao u prometnoj nezgodi. U rijeckom KBC-u završio je zbog prijeloma zdjelice, išcašene natkoljenicne kosti lijeve noge, slomljenih rebara i ozljeda glave. Nakon operativnog zahvata na zdjelici Bikic je, kaže se u anonimnom pismu, prebacen s Jedinice intenzivnog lijecenja na Traumatologiju gdje je sve krenulo nizbrdo. Lijecnici navodno nisu primijetili da je slomljeno rebro probilo lijevo plucno krilo, što je dovelo do infekcije, a ubrzo i sepse uzrokovane bolnickim stafilokokom MRSA. Zbog sepse Bikicu su zatajila oba bubrega te je zbog gangrene ostao bez nožnih prstiju i peta. Pacijent je, kako stoji u pismu, zbog nemara bolnickih djelatnika ostao i bez jednog oka, dok je na drugo u potpunosti slijep.

Dr. Andelko ?irlic, zamjenik ravnatelja KBC-a, tvrdi da je pri svemu tome rijec o komplikacijama sepse, ceste kod pacijenata s višestrukim ozljedama. - Mi u KBC-u zasad ne vidimo niti jedan propust u lijecenju, istice dr. ?irlic.

Kasno uocavanje ozljede pluca, što je kod pacijenta kasnije izazvalo tešku infekciju stafilokokom i pseudomonasom (opasnim bakterijama, vrlo otpornim na antibiotike) dr. ?irlic opravdava cinjenicom da se na RTG-u cesto ne razlikuju sjene koje ostavljaju zrak ili krv u plucima. Posljedicom sepse ?irlic karakterizira i amputaciju prstiju jedne noge, pete te vrhova prstiju druge noge. Prema dr. ?irlicu, pacijent je spašen od životne ugroženosti, no ostale zdravstvene posljedice nisu se mogle izbjeci. ?irlic dodaje da ce sutra pokrenuti unutrašnji nadzor i zatražiti ocitovanje od svih odjela i lijecnika koji su sudjelovali u zbrinjavanju Damira Bikica kako bi se ocijenila strucnost u postupanju s bolesnikom. Navodno ce svoju inspekciju poslati i Ministarstvo zdravstva.

Pacijent se u ovom trenutku nalazi u Jedinici intenzivnog lijecenja, što je kako tvrde upuceni u KBC-u, znak njegovog oporavka i da mu više nije potrebna dijaliza.

- Bolnicke infekcije nažalost su stvar koja nastaje posvuda u svijetu, a ne samo kod nas. Ono što ja znam o ovom slucaju u koji sam bio involviran samo u pocetku je da se definitivno nije štedjelo ni u radu ni u novcu, rekao je kirurg dr. Ivan Kirin.


Podijeli: Facebook Twiter