Rijeka: Tribinu o EU-u obilježio incident

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Tribinu HNS-a i SDP-a o ulasku u EU sinoc u Rijeci, na kojoj je govorila ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusic, obilježio je incident - student Ekonomskog fakulteta i clan Pernarovog Saveza za promjene, Marin Škibola, ustao je iz publike i glasno vikao: "Kako vas nije sram, uništili ste mlade u ovoj zemlji, EU je tamnica za hrvatski narod".

Organizatori su ga potom izveli, mada na tribini nije bilo zaštitara, a galamu je potom izazvao i Petar Pavlic, rijeckoj javnosti poznat kao covjek koji je zbog privatnog problema s kolnim putem u Kastvu na Korzu svojedobno prijetio bombom, odnosno plinskom bocom ispred ureda gradonacelnika.

I sinoc je dugo raspravljao s Obersnelom, sve dok mu ovaj nije porucio da se udalji od njega, jer ce biti prisiljen zvati policiju. Sve je na kraju mirno završilo.



- Sve je bez EU za Hrvatsku upitno, ne samo mirovine, socijalna davanja ili place u javnom sektoru - baš sve. Jer, bez EU-a nece biti ekonomskog rasta, a bez rasta gospodarstva nece biti ni vecih mirovina itd. To nije zatrašivanje gradana i biraca, to je samo istina, izjavila je ministrica sinoc na tribini, odgovarajuci na upite da objasni ovaj svoj stav izrecen jucer tijekom dana u medijima.

- Ja cu govoriti istinu, a istina je da bez EU-a Hrvatska nakon 22. sijecnja može imati niži kreditni rejting nego danas i pasti na ljestvici zemalja s poželjnom investicijskom klimom. U pitanju su milijarde. Dakle, možemo se odluciti za stabilnost i novce ili u zadnji cas ugrabiti poraz iz ralja pobjede i zemlju ostaviti na koljenima, izjavila je Pusic.

Ona istice da EU nije rješenje za sve probleme i da se gradani Hrvatske nakon referenduma ne smiju baciti na leda, prestati raditi i ocekivati da im bilo tko drugi riješi probleme, no EU je okvir za rast i stabilnost.

- Naše probleme nece riješiti nitko osim nas samih, ako ne budemo imali pameti, ni Bog nam ne može pomoci. Ali, ako pameti imamo, onda je EU jedini izbor, i bilo bi tragicno neodgovorno da šansu propustimo.

Uostalom, uz pomoc EU-a vec smo izgradili svoju državu i ucvrstili politicki sustav, jer mi smo danas sasvim druga Hrvatska od one koja smo bili prije skoro deset godina, kad je proces pokrenut, kaže Pusic. Uz to, vec prva godina clanstva u EU-u Hrvatskoj može donijeti 630 milijuna eura, kazala je ministrica.

Na pitanje iz publike o buducnosti špediterskih tvrtki nakon 1. srpnja 2013., ona je odgovorila: "Jasno da granica više nece biti i da ce špediteri morati poslovati s istocnom granicom, ali korist od ulaska je toliko nemjerljivo veca od interesa samo jedne djelatnosti, da se o tome ne treba ni govoriti. Evo, s druge strane, da smo danas u EU-u, Željezara Sisak zadržala bi 800 svojih radnih mjesta".

Podršku joj je dao i rijecki gradonacelnik Vojko Obersnel, rekavši da Europa traži jasna pravila - primjerice, u brodogradnji, ali primjer Monfalconea jasno pokazuje da i brodogradnja u EU-u može biti uspješna.


Podijeli: Facebook Twiter