Rijeka: Startao postdiplomski studij prevođenja

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Prva generacija polaznika Poslijediplomskog specijalističkog studija prevođenja okupila se jučer na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Rijeci na prigodnoj svečanosti otvorenja novog studija. Pozdravili su ih prodekanica doc. dr. Mihaela Matešić te voditeljice studija prof. dr. Maja Brala-Vukanović i prof. dr. Aneta Stojić.

Filozofski fakultet studij je pokrenuo s obzirom na to da će skorim ulaskom Hrvatske u Europsku uniju prevoditelji biti izuzetno tražen kadar. Poslijediplomski studij namijenjen je prvenstveno onima sa završenim studijem stranog jezika, koji se žele dodatno specijalizirati.

Traje dva semestra, a odvija se u tri modula: općem, stručnom i jezičnom. Opći je namijenjen usavršavanju hrvatskoga jezika za potrebe prevoditelja, a stručni obuhvaća translatološke, pravne, gospodarske, informatičke i ostale kompetencije nužne za uspješno prevođenje u suvremenoj praksi, s osobitim naglaskom na integraciju Hrvatske u Europsku uniju. Treći modul predviđa intenzivan rad na jezičnim vještinama u prevodilačkoj praksi.

Tijekom prvog semestra od obveznih predmeta polaznici će slušati Pravne aspekte EU-a, Sustav upravljanja EU-om, Računalnu potporu prevođenju te kolegije iz struke: Translatologiju i Vježbe usmenog i pismenog prevođenja. Program studija u potpunosti je usklađen sa smjernicama European Master's in Translation (EMT), s ciljem olakšavanja mobilnosti studenata.

Na studiju su angažirani vrhunski stručnjaci, poput prevoditelja s dugogodišnjim iskustvom u Haagu i drugim europskim institucijama, ali i stručnjaci s riječkog Pravnog, Ekonomskog i Pomorskog fakulteta, koji će polaznike upoznati s pravnim i ekonomskim aspektima EU-a. Tijekom osmišljavanja studija ostvarena je suradnja s Fakultetom za prevoditelje i tumače u Trstu (SSLMIT).

Namjera je pokretača u perspektivi uključiti gospodarske subjekte iz regije koji imaju potrebe za prevoditeljskim kadrom, gdje bi polaznici mogli ostvariti stručnu praksu. (A. P.)


Podijeli: Facebook Twiter