Rijeka preuzima prikupljanje krvi u pulskoj bolnici

(N. LAZAREVIĆ)
(N. LAZAREVIĆ)

Jedan darivatelj krvi, koji je jučer bio na Odjelu transfuziologije u Puli, upozorio nas je na činjenicu od idućeg mjeseca Odjel za transfuzijsku medicinu pulske Opće bolnice više neće prikupljati krv, već će u Pulu dolaziti djelatnici iz Rijeke, i to ne više dvaput, kao do sada, već samo jednom tjedno. Provjeravajući taj podatak doznali smo da je od 1. listopada ove godine došlo do reorganizacije transfuzijske službe, a prema direktivi Ministarstva zdravlja Republike Hrvatske.

Tom reorganizacijom Klinički zavod za transfuzijsku medicinu KBC-a Rijeka postaje regionalni centar za prikupljanje krvi i opskrbu zdravstvenih ustanova u Primorsko-goranskoj, Ličko-senjskoj i Istarskoj županiji. Slijedom toga, Klinički zavod za transfuzijsku medicinu u Rijeci preuzet će prikupljanje krvi u pulskoj bolnici, i to već od 1. prosinca. Kako doznajemo, krv će se prikupljati svakog četvrtka od 9 do 19 sati.

No, darivatelji se s tom odlukom nikako ne slažu. Aktiv darivatelja objavio je, kako doznajemo, u svom glasu Jadranskog sindikata da su ogorčeni preseljenjem cijele djelatnosti u KBC Rijeka te da žele pokrenuti peticiju protiv te reforme. Smatraju da je Opća bolnica Pula dovoljno velika i da ima velike potrebe, koje se već dugi niz godina uredno podmiruju s domaćim darivateljima.

Dodaju da još uvijek u Hrvatskoj postoje transfuzijske djelatnosti unutar općih bolnica koje i dalje imaju darivanje krvi za potrebe svojih bolnica, a nisu ih preuzeli veći centri, poput primjerice Zadra, pa da tako može i dalje funkcionirati odjel pulske transfuzije.

- Darivatelji nemaju ništa protiv reorganizacije, ali smatramo da smo turističko područje i želimo biti sigurni što se tiče opskrbe krvlju, vele darivatelji te podsjećaju na važnu činjenicu da pulska bolnica nikada nije imala manjak krvi i krvnih pripravaka. (Borka PETROVIĆ)

VIŠE ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter