Rijeka potukla Istru u skupoci

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Sindikalna košarica Saveza samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) pokazuje da minimalni životni troškovi cetveroclane obitelji u prosincu iznose 6.386 kuna, što je za 24,54 kune ili 0,39 posto više nego u studenom. Buduci da je prosjecna isplacena neto placa za listopad, prema podacima Državnog zavoda za statistiku, iznosila 5.279 kuna, njome se moglo pokriti 82 posto životnih troškova.

Sindikalna košarica podstanarske obitelji u prosincu je iznosila 7.957 kuna, što je za oko 60 kuna ili 0,75 posto manje nego mjesec prije. Prosjecna placa bila je dakle dovoljna za pokrivanje 66 posto troškova podstanarske obitelji.

Posjeduje li obitelj osobni automobil, prema podacima SSSH-a, mjesecno potroši još najmanje 900 kuna. Minimalni troškovi košarice za dvoje umirovljenika u prosincu su iznosili 3.618 kuna. To je za 21 kunu, odnosno 0,6 posto više nego u studenom. Prosjecnom mirovinom koja je u listopadu iznosila 2.170 kuna moglo se pokriti gotovo 60 posto troškova.

SSSH-ova košarica sadrži minimalne mjesecne izdatke za prehranu, stanovanje, prijevoz, higijenu, odijevanje, obrazovanje i kulturu. Najveci udio u troškovima cetveroclane obitelji u košarici i za ovaj mjesec zauzima prehrana, na koju se potroše 2.232 kune ili 35 posto. Stanovanje odnosi 1.807 kuna ili više od 28 posto.

Gledajuci po županijama, najveci troškovi života cetveroclane obitelji u prosincu su u Primorsko-goranskoj županiji i iznose 7.007 kuna te u Varaždinskoj 7.001 kunu, a najmanji u Vukovarsko-srijemskoj, gdje iznose 5.335 kuna. Dodajmo da je prošlog mjeseca najskuplja košarica bila upravo ona u Istarskoj županiji te je iznosila 6.986 kuna.

Valja takoder napomenuti da ovoj košarici nisu pribrojani izdaci za bogatiju blagdansku trpezu, poklone te doceke Nove godine koji itekako dižu njezinu cijenu.


Podijeli: Facebook Twiter