Rijeka: Pacijentu ugrađena umjetna uška uz pomoć 3D printa

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Riječki Medicinski fakultet priopćio je u srijedu kako je ostvario još jednu uspješnu suradnju s Klinikom za otorinolaringologiju KBC-a Rijeka, a riječ je o operaciji ugradnje 3D organa, odnosno ugradnji epiteze za dio ušne školjke, koja je pacijentu ugrađena nakon odstranjivanja dijela uške koja je bila zahvaćena karcinomom.

Riječ je o pacijentu starije životne dobi, koji je zaprimljen u riječki KBC nakon što rana nije zarastala dvije godine te se postupno povećavala zbog veličine tumora. Operaciju su obavili liječnici riječke Klinike za otorinolaringologiju i kirurgiju glave i vrata KBC-a Rijeka.

Dr. Dubravko Manestar izjavio je da je po dijagnozi bazocelularnog karcinoma kože, koji je obuhvatio veći dio desne uške, pacijentu tumorom zahvaćen dio amputiran pod lokalnom anestezijom.

"Nakon što je za otprilike mjesec dana rez zarastao, odlučili smo se za ovu operaciju koju sam izveo u timu s dr. Deanom Komljenovićem. Tom smo prilikom pod lokalnom anestezijom ugradili epitezu, točnije 3D organ koji je nadomjestio nedostajući dio desne uške. Uz prethodna precizna mjerenja, napravljen je kalup te isprintano više modela epiteze, kako bismo odabrali onu koja je najsličnija postojećem dijelu uške. Kako bi se postigla što veća sličnost, epiteza ima boju u pravoj nijansi kože, ali su također izrađene četiri različite epiteze, svaka za jedno godišnje doba", kazao je Manester.

"Poznato je da koža bojom reagira na svako godišnje doba, pa i temperaturu, pogotovo dio uške koji je dodatno prokrvljen, a u starijih pacijenata ima i znatne naznake kapilara. Nadograđeni dio uške fiksiran je ljepilom u gornjem i donjem dijelu, dok je u sredini ravan i slobodan za zvukovod. Ovakve operacije važne su u onkoloških pacijenata, pogotovo onih starije životne dobi, za koje nisu primjerene duge konstruktivne operacije pod anestezijom. Istovremeno, predstavljaju estetski prihvatljivo rješenje, što je dodatno važno za socijalizaciju pacijenata", rekao je Manester.

Protezu, koja je izrađena u 3D tehnologiji modelirao je dr. Sven Maričić sa suradnicima Sanjinom Fućkom i Dujom Kalajžićem.

Proteza je izrađena od biokompatibilnog silikona, a 3D organ isprintan je na opremi kupljenoj u sklopu sveučilišnog projekta Razvoj istraživačke infrastrukture na Kampusu Sveučilišta u Rijeci. Projekt su sufinancirali Europski fond za regionalni razvoj (EFRR) i Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta RH.

U priopćenju se navodi i da je CT radiološku kontrolu vršio prof. Damir Miletić, suradnju na protokolu provela je dr. Antonija Ružić Baršić, dok je epitezu obojao Marijan Požar.

Medicinski fakultet i KBC Rijeka i dalje planiraju surađivati na procesu stvaranja i ugradnje 3D organa, a u planu je i osnivanje Centra za biomodeliranje i inovacije u medicini u sklopu Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter