Rijeka osvojila hrvatski Kup

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nogometaši Rijeke pobjednici su hrvatskog Kupa nakon što su u uzvratnom susretu finala na Kantridi pred 11.000 gledatelja porazili Dinamo 2:0 i tako upisali i drugu pobjedu protiv "modrih" nakon što su prošlog tjedna slavili u Zagrebu 1:-0.

Rijeka je prvi trofej nakon osam godina posta i ukupno treći kup izborila golovima Mateja Mitrovića (36) i Zorana Kvržića (81).

Rijeka je Rabuzinovo Sunce osvojila i 2005. protiv Hajduka, a godinu dana kasnije i protiv Varteksa. U finalu je igrala i 1994. no tada je izgubila od Dinama, tadašnje Croatije. "Modrima" je ovo bilo 17. finale te peti poraz.

Utakmica je odigrana u fantastičnoj atmosferi prepunih tribina stadiona Kantrida, a poznate stijene iznad stadiona bile su prekrivene velikim Rijekinim dresom.

Zanimljivo, Rijeka je u svojoj povijesti osvojila pet Kupova - dva u bivšoj državi, a tri u neovisnoj Hrvatskoj. No, samo je ovaj posljednji pokal pobjednički podigla na Kantridi. Dva trofeja bivše države su podigli u Beogradu, a dva u Hrvatskoj u Splitu (2005.) i Varaždinu (2006.). Nakon šest desetljeća postojanja kluba Rijeka je napokon dočekala i slavlje na svom stadionu.

Obje momčadi utakmicu su otvorile žustro, međutim u prvih 25 minuta nije bilo pravih prilika. Prvo uzbuđenje dogodilo se u 27. minuti kada su "modri" imali veliku priliku, no Šimunić je iz blizine pucao pored desne Vargićeve vratnice. U 34. minuti do gola je mogao i domaćin. Kramarić je lijepo uposlio Brezovca, a on dobro opalio, ali je Ademi skrenuo loptu koje je išla u gol.

Minutu kasnije Rijeka je povela nakon ubačaja iz kornera. Ježina je "zaplivao" u prazno, a poklon Dinamovog golmana iskoristio je Mitrović koji je s pet metara glavom pogodio "modra" vrata.

U 42. minuti Rijeka je sve mogla riješiti. Kramarić je nakon pogreške Capana izbio sam pred suparnička vrata, no Ježina je sjajno obranio njegov udarac.

U nastavku susreta Dinamo je pojačao ritam, no nikako nije uspijevao probiti riječki blok. U 73. minuti Dinamo je mogao do izjednačenja, no Brozović je pucao i promašio, umjesto da asistira bolje postavljenom Haliloviću. Rijeka je prijetila iz kontri i prekida i u 75. minuti je mogla povećati vodstvo. Nakon ubačaja Brezoveca glavom je odlično pucao Kramarić, no Ježina je obranio. Sve dvojbe oko pobjednika kupa riješene su u 81. minuti nakon sjajne akcije Rijeke koju je okrunio pogotkom Zoran Kvržić.

Stadion Kantrida - 11.000 gledatelja; Sudac: Domagoj Ljubičić (Osijek); Strijelci: 1:0 Mitrović (36), 2:0 Kvržić (81). Žuti kartoni: Brezovec, Leovac / Šimunić, Capan, Ademi.

RIJEKA: Vargić, Tomečak, Mitrović, Lešković, Leovac - Brezovec, Močinić - Kvržić, Moises Lima (od 77. Zlomislić), Jugović (od 84. Mujanović) - Kramarić (od 90. Sharbini).

DINAMO: Ježina - Pivarić, Šimunić, Capan (od 46. Lima), Pinto - Antolić, Ademi, Brozović - Soudani, Čop, Halilović. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter