Rijeka nam otima Ryanairove goste?

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

I susjedni Kvarner odlucio se baciti na britansko tržište pa je ove godine napravio velik iskorak i odlucio u rijecku zracnu luku dovesti Ryanair. Time je taj aerodrom postao cetvrta zracna luka u Hrvatskoj koja je privukla ovog najveceg europskog niskotarifnog avioprijevoznika, nakon Pule, Zadra i Osijeka.

Zanimljivo je da su karte iz Londona za novu destinaciju jeftinije nego za obližnju Pulu pa ce to možda kod nekih britanskih gostiju biti presudno da se radije odluce za Kvarner nego za Istru.

Naime, ako se sada kupi karta za let od Londona (Stansted) do Pule u svibnju, cijena se krece od 14 do 93 eura, a za let do Krka nešto je jeftinija - od 16 do 46 eura. Sada kupljene karte za lipanj stoje od 22 do 93 eura za let od Londona do Pule, dok je cijena za Rijeku 16 do 34 eura.

U srpnju se karte za Rijeku krecu od 24 do 36 eura, dok za let za Pulu treba izdvojiti od 30 do 93 eura. U samoj špici sezone, sredinom kolovoza, najviša cijena karte za Rijeku je cetrdesetak eura, dok se pak za onu do Pule krece i do 160 eura.

Takoder, za let do Pule tijekom srpnja, kolovoza i rujna mora se platiti i dodatna taksa od dvadesetak eura, dok za Rijeku to ne vrijedi. Inace, Ryanair ce prema Krku letjeti prvi put od sredine travnja pa sve do listopada, dok za Pulu ta linija funkcionira vec godinama.

Direktorica kvarnerske Turisticke zajednice Gordana Medved veli da ce Ryanair na Kvarner putem te svoje linije iz Londona, ali i nove iz Stockholma, koja ce takoder profunkcionirati od ove godine, u dolasku dovesti 14 tisuca putnika, ali nije znala tocno reci koliko od toga otpada na London.

Inace, Kvarner je od ove godine s Velikom Britanijom ponovno povezan i linijom Croatia Airlinesa, a otvorene su i nove aviodestinacije prema Rusiji, Litvi i Rumunjskoj.

Denis Ivoševic
, direktor Turisticke zajednice Istarske županije, koji ove godine intenzivno radi na tome da na pulski aerodrom privuce što veci broj avioprijevoznika, smatra da Kvarner Istri time što su uspostavili liniju Ryanaira, koji ima nešto niže cijene, nije konkurencija.

- Rijeka je takoder s Ryanairom otvorila i Stockholm, što su i nama nudili. Medutim, nismo za to bili zainteresirani jer za te destinacije imamo vec ugovoren Norwegian Air, koji ima puno povoljnije uvjete. Cilj nam je privuci neke nove low cost avioprijevoznike iz Engleske, poput Jet2Coma ili Easyjeta, koji bi s vremenom supstituirali Ryanair, veli Ivoševic.

Naime, taj niskotarifni avioprijevoznik ne prihvaca zakupljivanje sjedala putem turistickih agencija, što naravno nije po volji istarskih hotelijera, koji financijski sudjeluju marketinškim potporama u sklopu udruženog oglašavanja, a uz to Ryanair i nije tako jeftin. Stoga bi EasyJet ili pak Jet2Com bili idealni jer prihvacaju agencijske goste. (Barbara BAN)

PROCITALI STE SKRACENU VERZIJU TEKSTA. OPŠIRNIJE O OVOJ TEMI CITAJTE U TISKANOM IZDANJU GLASA ISTRE OD NEDJELJE.


Podijeli: Facebook Twiter