Rijeka: Na "Marini" otvoren prvi botel u Hrvatskoj

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Prvi botel u Hrvatskoj, uređen na brodu "Marina" privezanom na Adamićevom gatu u riječkoj luci, večeras je svečano otvoren.

Riječ je o hostelu s 35 kabina u kojima je 112 kreveta. Kabine imaju od jednog do šest kreveta. Na botelu je i ulazni prostor s recepcijom, coffee & wine bar, a uređuje se i restoran, koji bi trebao biti otvoren do riječkog karnevala sljedeće godine.

Ministar turizma Darko Lorencin pohvalio je hrabrost obitelji Kušeta koja je pokrenula ovaj projekt. Naveo je da su nužni ulasci u takve rizike, kojima se pokušava stvoriti nove oblike ponude, te da se i tako doprinosi izlasku iz krize. Lorencin je ocijenio da su hosteli bitan novi segment turizma jer mladi ljudi tako stječu naviku putovanja.

Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel očekuje da će "Marina" biti žestoka konkurencija postojećim hostelima u Rijeci, kojih je desetak. Ocijenio je važnim da na ovaj način u gradu mogu boraviti mladi gosti, koji tako mogu prepoznati grad kao atraktivnu destinaciju.

Brod "Marina" sagrađen je 1936. godine u Danskoj. Prve 33 godine plovio je skandinavskim morima, a u studenom 1969. godine kupila ga je Lošinjska plovidba, za povezivanje Lošinja s Rijekom te potom sa Zadrom, Pulom i Venecijom. Zadnji put je "Marina" isplovila 2005. godine povodom Novogodišnjeg kupa u podvodnom ribolovu, nakon čega je trebala u rezalište.

Sljedeće godine ju je kupila tvrtka Arhipelag u vlasništvu obitelji Kušeta s Lošinja i spasila je od rezanja i zaborava. Brod je idućih šest godina proveo vezan u malološinjskoj luci kao ugostiteljsko-zabavni objekt, a 2011. je pokrenut projekt uređenja prvog botela u Hrvatskoj te je brod dotegljen u riječku luku.

Ministarstvo turizma je prepoznalo projekt te mu je putem programa poticanja inovacija u turizmu dodijelilo 187.000 kuna. U dvije i pol godine uređenja uloženo je oko 13 milijuna kuna kreditnih sredstava HBOR-a. Botel je projektirao 26-godišnji magistar arhitekture Igor Kušeta iz Malog Lošinja. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter