Rijeka je druga dimenzija u odnosu na sve ostale hrvatske klubove

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Svjesni su bili u redovima Istre 1961, nakon obavljenog ždrijeba za novu sezonu Prve HNL, da bi im se lako moglo dogoditi da nakon tri odigrana kola na svom bodovnom kontu imaju prazan skup. Ogledi s Dinamom, Osijekom i Rijekom, garnirani lošom situacijom u pulskim redovima, koje su u pauzi napustili ponajbolji igrači, a ti su se odlasci nastavili i početkom prvenstva, bili su zalog takvom razmišljanju.

Dobar koliko ti protivnik dopusti

No, onda se ipak pojavilo malo svjetlo na kraju tunela, izdanje "zeleno-žutih" koji su u Maksimiru bili rame uz rame s favoriziranim Dinamom i samo nedostatak konkretnosti u završnici koštao ih je uvodnog poraza, da bi potom na "Drosini" u potpunosti nadigrali Osječane, koji su samo zahvaljujući velikoj pogrešci Ivušića put Gradskog vrta odnijeli bod. Dvije dobre predstave podgrijale su valove optimizma da u tom ritmu puleni Darka Raića Sudara mogu nastaviti i na Rujevici, gdje će ih dočekati Rijeka koja će mislima već biti u "utakmici svih utakmica", srazu s austrijskim prvakom koji im slijedi u srijedu. Znalo se da će Matjaž Kek za uzvratni dvoboj trećeg pretkola Lige prvaka s Red Bullom odmoriti svoje glavne vedete, i sve su to bili razlozi zbog kojih su Puljani vjerovali da mogu prekinuti niz od šest uzastopnih prvenstvenih poraza u Rijeci, ali to se ipak nije dogodilo.

Ni činjenica da je mariborski strateg poštedio petoricu svojih startera nije promijenila sliku na terenu na kojem su Riječani, bodreni s tribina pjesmom i navijanjem svojih vjernih pristaša, mljeli goste od prvog do posljednjeg sudačkog zvižduka i na kraju stigli do očekivane i potpuno zaslužene pobjede.

- Svaki nogometaš, koji brani boje Rijeke, s pravom se nalazi tu gdje jest, i kome god trener Kek u danom trenutku pruži priliku i ukaže povjerenje neće se primijetiti previše promjena u njihovoj igri. Sve su to od reda odlični igrači, shodno tome, izmjene koje su napravljene nisu nam previše pomogle da im se odupremo - rekao je Mato Miloš, pouzdani desni bočni Istre 1961. - Pokušali smo napraviti najbolje što smo u tom trenutku mogli, nitko ne može reći da svatko od nas nije dao svoj maksimum, ali jednostavno nije išlo. Riječani su bili bolji i zasluženo nas pobijedili, svaka im čast na tome i izdanju koje su pružili te jedino što mogu reći je da im želim svu sreću u srijedu protiv Red Bulla, neka ponove ovakvu igru i prođu dalje.

Staro nogometno pravilo je da si dobar onoliko koliko ti protivnik dopusti, a Riječani u subotu nisu Puljanima dopustili niti jedan ozbiljniji udarac prema Simonu Slugi, koji je na miru iz prvog reda mogao gledati kako njegov kolega Ivica Ivušić na drugoj strani terena ima pune ruke posla. Dominantna predstava na Rujevici potvrdila je da u ovom trenutku ni Dinamo, ni Osijek, ni Hajduk, ne mogu stati u istu rečenicu s Rijekom, koja bi, ako zadrži ovu razinu, mogla zadržati i nedodirljivost u hrvatskim okvirima.

- Svi znamo tko je Rijeka, sigurno najkvalitetnija momčad Prve HNL u ovom trenutku koja se s pravom nalazi tu gdje jest, jer ovo je druga dimenzija u odnosu na ostale hrvatske klubove. Osvojili su duplu krunu potpuno zasluženo i po ovome, što sada pokazuju, mogli bi lako ove sezone ponoviti taj doseg. Shodno tome, znali smo dobro što nas čeka na Rujevici, kao što smo bili i svjesni da je, realno, teško za očekivati da protiv ovako jake Rijeke možemo osvojiti poneki bod - istaknuo je Miloš. - Dobro smo se držali, više od sat vremena uspjeli smo sačuvati našu mrežu netaknutom, no treba priznati i kako smo pritom imali i malo sreće, jer su nam Riječani pogodili tri prečke. Jedna je lopta, prije ili kasnije, morala ući u našu mrežu i to se i dogodilo. Šteta zbog načina na koji je ušla, ali bez obzira na tu nesretnu okolnost, nemamo za čime žaliti jer je Rijeka bila bolja i zaslužila je taj pogodak. Mi možemo biti ponosni na sebe što smo odigrali hrabru utakmicu protiv kvalitetnije momčadi, a sad se odmah trebamo okrenuti petku kad nam stiže Lokomotiva i protiv nje tražiti bodove.

Protiv Lokomotive tražiti bodove

U lovu na prvu ovosezonsku pobjedu "zeleno-žuti" će, kako trenutačno stoje stvari, biti lišeni pomoći Antonija Pavića, najvećeg pehista uvodnog dijela sezone.

- Stvarno mi je žao tog dečka, u zadnje vrijeme ga prate ozljede i jedino što mu mogu zaželjeti je da ova bol, koju je osjetio u koljenu i zbog koje nije mogao nastaviti utakmicu, neće biti pokazatelj nečeg ozbiljnijeg te da će nam se brzo priključiti - zaključio je Miloš.

(Ivica CEROVAC)


Podijeli: Facebook Twiter