Rijeka: Izložba o Yu omladinskom tisku

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Izložba "Jugoslavenski omladinski tisak kao underground press" otvorena je u riječkom Muzeju moderne i suvremene umjetnosti, u sklopu manifestacije "Moje, tvoje, naše!. Autor izložbe je Marko Zubak, koji se bavi jugoslavenskim omladinskim tiskom u razdoblju od 1968. do 1972. godine na primjerima Beograda, Zagreba i Ljubljane.

Riječ je o unikatnom novinarskom žanru razvijenom u socijalističkoj Jugoslaviji. Omladinski tisak naziv je za splet publikacija koje je izdavala mreža omladinskih i studentskih organizacija. Izvorno nastao kao dio sovjetskog propagandnog aparata, krajem 1960-ih omladinski tisak u svojoj je jugoslavenskoj adaptaciji razvio brojne specifičnosti. Prema riječima Marka Zubaka, ova izložba bavi se sličnostima, utjecajima i vezama jugoslavenskog omladinskog tiska s američkim i britanskim underground magazinima iz istog razdoblja.

Postav se sastoji od obilja arhivskog i teško dostupnog materijala - kvalitetnih reprodukcija izvornih omladinskih i studentskih časopisa iz Zagreba, Beograda i Ljubljane, uz pojedine reprezentativne primjerke samih američkih i britanskih underground časopisa. Omladinski tisak bio je izdavan pod okriljem guste mreže omladinskih i studentskih organizacija. U skladu s marginalnim položajem svog izdavača, produljene ruke Partije, omladinski listovi dugo su vremena bili tek pamfleti, lišeni veće novinarske vrijednosti i stavljeni na marginu medijske scene.

No, izložba je fokusirana na neobičnu transformaciju koju omladinski tisak doživljava krajem 1960-ih, potaknut dotad najtemeljitijom reformom omladinskih i studentskih saveza. Nova samoupravna paradigma pokušala je omladinu uspostaviti kao aktivnog igrača koji preuzima odgovornost za vlastitu sudbinu.

Za razliku od underground pressa, omladinski tisak bio je ipak primarno politički orijentiran. Ti časopisi bili su i zagovornici seksualnih sloboda, a postaju i platforma za iskušavanje novih vizualnih koncepata na tragu undergrounda. Baš kao i underground press, omladinski tisak rodno je mjesto alternativnog strip izričaja.

Na izložbi se mogu vidjeti primjerci "Omladinskog tjednika", "Tribune", "Vidika", "Poleta"… (Kim CUCULIĆ/NL)


Podijeli: Facebook Twiter