Rijeka i Zagreb u mimohodu PROTIV

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Tri LGBT udruge organizirale su danas zagrebačkim ulicama svojevrsni marš, koji je završio na Markovu trgu, ispred Vlade i Hrvatskog sabora, odakle su aktivisti pozvali javnost da na sutrašnjem referendumu o ustavnoj definiciji braka glasuju "protiv".

- Pozivamo sve građane i građanke da učine ono što institucije koje su smještene na ovom trgu nisu učinile - da stanu u obranu ljudskih prava u Republici Hrvatskoj i glasaju protiv, kazale su aktivistkinje i aktivisti Lezbijske grupe Kontra, Rišpet – LGBT udruga Split i Ženske mreže Hrvatske.

Aktivisti LGBT udruga ponovno su naveli da je pravo na zaštitu obiteljskog života jedno od temeljnih ljudskih prava.

Istospolne obitelji u hrvatskom društvu postoje i suočavaju se s diskriminacijom u svakodnevnom životu, koja je rezultat loših pravnih regulativa. Pitanje koje će se naći na referendumu je pitanje želimo li kroz Ustav trajno jedan dio građana i građanki i njihove obitelji proglasiti građanima drugog reda, rečeno je tom prilikom.

Po mišljenju pripadnika triju LGBT udruga, ni Vlada, ni Hrvatski sabor, ni Ustavni sud nisu se službeno očitovali o sadržaju referendumskog pitanja. Smatraju da su političke stranke i državne institucije time pokazale političku neodgovornost i demokratsku nezrelost.

Također, navode da je Hrvatski sabor donio odluku da po prvi put u hrvatskoj povijesti raspiše referendum na kojem će se odlučivati o zaustavljanju napretka u zaštiti ljudskih prava jedne manjinske skupine.

- Kao građani i građanke ove zemlje moramo se zapitati što će biti u budućnosti; čija će se ljudska prava naći na referendumu idući put? Hoćemo li na ovakav način raspravljati o pobačaju, smrtnoj kazni ili pravima nacionalnih manjina, rečeno je na prosvjedu tri LGBT udruge.

- Referendum je šikaniranje nas diskriminiranih skupina, koje nemaju pravo na brak kao i drugi, i zato pozivamo sve građanke i građane da izađu sutra na referendum i glasaju "protiv", kazala je koordinatorica Kontre Sandra Juras.

Prosvjednici su, uz ostalo, nosili transparente: "Ustav nije igračka", "Homoseksualnost nije izbor, ali mržnja jest", "Ne u ime moje obitelji", "Glasam protiv", te fotografiju predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka ispod koje je pisalo - "razveden", a nekoliko transparenata bilo je ispisano ćirilicom.

Stotine Riječana na Korzu PROTIV diskriminacije

Nekoliko stotina Riječana odazvalo se danas pozivu građanske inicijative "Ujedinjeni/e PROTIV diskriminacije", koju čine udruge LORI, Terra, Oaza, Molekula, Glas razuma i Izlazak, i protestnom povorkom središtem Rijeke pozvalo sve građane da sutra izađu na narodni referendum o braku i zaokružujući PROTIV suprotstave se diskriminaciji, netoleranciji i nesnošljivosti.

Duga i ponosna povorka građana kretala se od Osnovne škole Nikole Tesle do Trga 128. brigade Hrvatske vojske.

Brojni članovi riječke akademske zajednice, poznati glazbenici i glumci HNK Ivan pl. Zajc te neizostavni političari brojnih stranaka dali su nesebičnu podršku ovoj inicijativi.

Povorka se zaustavila na Trgu 128. brigade, gdje su organizatori još jednom pozvali sve građane da nipošto ne dopuste kršenje manjinskih prava i da se izbore za snošljivu Hrvatsku koja prihvaća drukčije.

Glazbenu podršku dali su i riječke grupe Let 3, Morso i Gerila, dok su voditelji programa bili Mario Lipovšek Battifiaca i Davor Jurkotić. (S. BRAJČIĆ, Hina)


Podijeli: Facebook Twiter