Riječko superračunalo simulirat će utjecaj lijekova na čovjeka

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U Kampus Sveučilišta u Rijeci jučer je stiglo superračunalo Bura teško 44 milijuna kuna, a riječ je o jedinstvenoj opremi kakve u krugu od 500 kilometara nema. Naime, riječka je Bura 40 puta brža od trenutačno najbržeg superračunala u Hrvatskoj, Isabelle u zagrebačkom SRCE-u te ulazi na ljestvicu HPC Top500, a koju će točno poziciju zauzimati u društvu 500 najmoćnijih svjetskih instalacija, prema najavama Zdravke Zalar iz SMARTIS-a d.o.o. Ljubljana koji je jučer zajedno sa SMARTIS-om d.o.o. Zagreb isporučio superračunalo, znat će se u studenome kada će ljestvica biti objavljena u Texasu. Za Buru je osigurano stotinjak četvornih metara prostora u Centru za napredno računanje i modeliranje u zgradi Sveučilišnih odjela i to je posljednja oprema koja je u okviru europskog projekta razvoja istraživačke infrastrukture stigla u Kampus. Riječ je o projektu čija je ukupna vrijednost iznosila 24 milijuna eura, a superračunalo bilo je najveća pojedinačna nabava unutar projekta, ali i najkompleksnija oprema koja je nabavljena. 

Videonadzor opreme

Brzina Bure je 234 teraflopa, a superračunalo se sastoji od devet rekova i hladi se toplom vodom čija je temperatura veća od 30 stupnjeva Cerzijevih zbog čega se ostvaruju znatne energetske uštede pri radu opreme. Bura se bazira na serveru Bull bullx DLC B720 i među prvima je koje koristi 16-procesorsku Intelovu tehnologiju. Pristigla će oprema biti i pod videonadzorom, a ugrađen je i suvremeni protupožarni sustav. Glavna namjena Bure, prema riječima prorektora za informatizaciju riječkog Sveučilišta i predstojnika Centra za napredno računanje i modeliranje prof. dr. Zlatana Cara, bit će u bioinformatičkoj sferi.

- Iako će to biti jedna od glavnih aktivnosti korištenje superračunala nije ograničeno. Opremu ćemo koristiti na projektima za proizvodnju lijekova, odnosno za simulaciju kako lijek djeluje u stanicama čovjeka, kao i za analizu DNA. Već smo pokrenuli i suradnju s KBC-om Rijeka, no superračunalo neće služiti samo riječkim znanstvenicima već i šire. Naime, uspostavili smo suradnju s Institutom Ruđer Bošković, sa zagrebačkim Fakultetom elektrotehnike i računalstva, kao i sa splitskim Sveučilištem. Prvi put Hrvatska će se naći među 500 najjačih instalacija na svijetu, a među njima samo je 80 instalacija sa sveučilišta, navodi prof. dr. Car. Uz istraživačke projekte na Sveučilištu u području biotehnologije, biomedicine, nanoznanosti, mikroznanosti, građevinarstvu i prirodnim znanostima, očekuje se da će superračunalo koristiti i partneri na istraživačkim i razvojnim projektima iz gospodarstva, ali i lokalna te regionalna samouprava. Riječko je Sveučilište već pokrenulo i pregovore s partnerima iz industrije, jer će se pristigla oprema koristiti i u komercijalne svrhe, a interes tvrtki je, kaže prof.dr. Car, poveći. Bura je sklopljena u francuskoj tvrtki Bull u Angersu i to u rekordnom roku od dva mjeseca, a istovremeno s njenim sklapanjem u Rijeci je priprema data center. Jučer je po dolasku superračunala odmah započelo njegovo sklapanje koje bi prema najavama prof. dr. Cara trebalo biti okončano do petka, a potom će uslijediti testiranje opreme i njeno stavljanje u pogon. - Djelatnici koji će koristiti superračunalo najprije moraju proći obuku pa procjenjujemo da bi oprema kompletno mogla biti u pogonu kroz mjesec do mjesec i pol dana. Jedna od posebnosti ove opreme je i što je nabava ovog superračunala provedena primjenom natjecateljskog dijaloga, a riječ je o prvoj takvoj nabavi u Hrvatskoj, zaključuje prof. dr. Car.

Jocker karta za EU fondove

Jučer pristigla oprema, kaže prof. dr. Car., jocker je karta za prijavljivanje na europske projekte. Sveučilište u Rijeci već ima akademske i istraživačke partnere u Italiji, Sloveniji, Njemačkoj i Velikoj Britaniji, s kojima surađuje na poticanju korištenja superračunala u istraživanjima i razvoju u industriji u Hrvatskoj i regiji, a već su i prvi projekti prijavljeni za EU fondove. (Ingrid ŠESTAN KUČIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter