Riječki SDP ne želi ni čuti za "glavni grad Pulu"

Pula, ilustracija (N. LAZAREVIĆ/arhiva)
Pula, ilustracija (N. LAZAREVIĆ/arhiva)

Po prijedlogu novog Zakona o sustavu državne uprave koji je Vlada ovoga tjedna uputila u saborsku proceduru, umjesto 21 ureda državne uprave država će pokušati uštedjeti svodeći ih na pet centara u pet nadregija.

Pet državnih ureda mjesno bi bili nadležni za područje više županija pa bi tako postojali uredi državne uprave za središnju Hrvatsku, za sjeverozapadnu Hrvatsku, za Slavoniju i Baranju, za Istru, Hrvatsko primorje, Gorski kotar i Liku te za Dalmaciju. Smanjenjem broja uprava želi se postići učinkovitija raspodjela poslova te, zbog smanjenja broja izvršiteljai određene financijske uštede.

Snažna intervencija

- Uredi državni uprave se okrupnjavaju temeljem upravne logike (broja stanovnika, veličine upravnog područja i njegove povezanosti), objasnio je javnosti zamjenik ministra uprave Zoran Pičuljan. Vlada time operacionalizira jednu od reformskih i drugih mjera fiskalne konsolidacije za razdoblje 2014. - 2016. godine, onu o "reorganizaciji (regionalizaciji) državnih institucija i ureda državne uprave", a Pičuljan ističe da je riječ o "snažnoj intervenciji u državnu upravu". Uspostavom novog ustrojstvenog modela ostvarit će se i uštede jer će se smanjiti broj predstojnika ureda te njihovih zamjenika s 20 na pet, a broj službi s dosadašnjih 84 na 35.

No, osim što je ministar Arsen Bauk kao predlagač zakona zasad odbio imenovati nove nadregije, već ih je samo numerirao, da bi izbjegao političke prijepore oko njihova naziva, jednako je tako inovativan i prijedlog da sjedišta uprava u novim administrativnim jedinicama budu - drugi gradovi po veličini. To bi značilo da bi sjedište državne uprave u Dalmaciji bio Zadar, a ne Split, a u Primorsko-goranskoj županiji i Istri - Pula, a ne Rijeka.

Preciznije, ministar Bauk izjavio je da "ne bi imao ništa protiv da sjedišta ne budu najveći gradovi, ali da se onda to primjeni u svih pet područja".

Pomorsko dobro

Nije teško pogoditi što o tome misle Baukovi stranački kolege, riječki SDP-ovci. Prvi je još u petak reagirao ministar Željko Jovanović koji je u Splitu podržao uštede, ali i rekao da bi sjedište za Rijeku, Istru i Liku trebala ipak biti - Rijeka.

- Uvijek ponavljamo da ima previše birokracije i da treba smanjiti državni aparat, a ova Vlada ide u tom smjeru. S pet ureda smanjujemo troškove i osiguravamo da građani imaju bolju, dostupniju i kvalitetniju uslugu, a županije neće izgubiti niti jednu od svojih ovlasti. Sjedišta će biti tamo gdje se odluči da je najbolje, rekao je, a na konkretno pitanje da li Rijeka ili Pula, rekao je: "Mislim da je primjerenije da Rijeka bude sjedište".

Župan Zlatko Komadina kritički je raspoložen općenito prema prijedlogu, jednako kao što je prije nekoliko dana kritizirao i prijedlog ministra Hajdaša Dončića o novom modelu upravljanja pomorskim dobrom.

- Prijedlog ministra Arsena Bauka može biti dobro rješenje, ali je svakako parcijalno. Naime, racionalizacija nije decentralizacija. Ali, decentralizacija je svakako racionalizacija. Ovaj prijedlog nije zapravo na tragu decentralizacije i regionalizacije, nego samo regionalno distribuira (detašira) državnu upravu, i to je sve. To nema nikakve veze sa supsidijardnošću, već samo razmješta državnu upravu u nekom realnom prostoru i vremenu, kaže Komadina.

Ističe da osobno, dapače, jest pobornik ideje o pet regionalnih cjelina, međutim da nije pobornik ukidanja dijela mreže državnih institucija na terenu. Dio funkcija mora ostati na terenu dislociran, smatra.

Projektna područja

- Žao mi je i što kolega Grčić primjerice uvodi projektna područja ne uvažavajući da već imamo statističke regije, i slično. Treba naprosto voditi računa da se ne dogodi da regionalizacija i decentralizacija idu šumom, a racionalizacije drumom; da rješenja nisu sustavna. A što se sjedišta tiče - to moraju biti najveći gradovi i sveučilišni centri, kaže Komadina. Dakle - Rijeka.

Jednima državna uprava, drugima porezna i sud

Potpuno je jasno da je rezon Ministarstva uprave u ovom trenutku, u prvom čitanju zakona, unaprijed neutralizirati sve moguće političke konflikte oko ovih osjetljivih tema - činjenicu da Istra sigurno neće biti oduševljena administrativnim povezivanjem s Rijekom i Likom anulirat će idejom da glavno sjedište državne uprave više ne bude Rijeka, nego Pula ili čak Pazin.

U Ministarstvu uprave pitaju se zbog čega bi, ako su svi za detaširanje upravljanja na teren, Rijeci smetalo da bude centar porezne uprave, upravnog i trgovačkog suda, a da državna uprava, za promjenu, sjedište ima u Puli ili Pazinu, a možda neka od službi - i u Gospiću.

- Ovo je čisto organizacijski prijedlog i naravno da nastojimo smanjiti političke konotacije, zato u prvom čitanju i nismo išli s prijedlogom o sjedištima, kao ni o nazivima tih područja. Tome služi javna rasprava, uostalom. No, naravno, odluka će na kraju biti politička. Vlada će odlučiti što je najprihvatljivije, a Sabor izglasati, kažu naši sugovornici iz Ministarstva uprave. (T. TOMIČIĆ/NL)


Podijeli: Facebook Twiter