Rijecki pogled kroz objektiv

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"Cilj ovog projekta je da se predstavi cjeloviti fotografski rad koji je prisutan 'sad i ovdje' u Rijeci", tako je zapoceo svoj predgovor Borislav Beric, autor izložbe i ujedno jedan od 103 fotografa ciji je rad predstavljen na izložbi pod nazivom "Aktualna rijecka fotografija", koju je uz Berica u subotu navecer u Centru vizualnih umjetnosti Batana otvorio i predsjednik centra Mladen Boljkovac.

Autori su clanovi rijeckog HDLU-a, studenti Akademije primijenjenih umjetnosti u Rijeci, clanovi hobistickih udruga: Fotosekcija KUD-a Baklje, Fotoskupina KPD-a Bazovica, Fotoklub Color i Fotoklub Rijeka te autori koji se nisu pridružili niti jednoj od ovih skupina, ali su svojim radom prisutni kada je rijec o fotografiji u Rijeci.

Rijeka nije tema fotografija, vec je poveznica, odnosno mjesto boravka i djelovanja autora, a izložba obuhvaca sve fotografske autore s podrucja grada koji su se u javnosti pojavili u zadnje dvije godine.



Svaki je autor predstavljen jednim radom, a dominira digitalna tehnologija koja, kako pojašnjava Beric, odgovara dinamici i užurbanosti našeg doba.

Izložba pruža jasan uvid u vrijednosne razine pojedinog rada u sklopu ove ciljane skupine i omogucuje vrijednosnu procjenu, ali i daje uvid u stanje rijecke fotografije.

Na otvaranju je Boljkovac pojasnio da izložba svojom raznolikošcu nudi i nekoliko metodoloških pristupa - od onih koji fotografiju tretiraju kao rad "in situ", što znaci da je autor prepoznao, odabrao i snimio odredenu vizualnu senzaciju i time završio svoj stvaralacki proces, potom su predstavljeni radovi onih autora koji na svojem fotografskom djelu rade u nekoliko faza - prvo prepoznaju i snime odredeni vizualni ambijent ili vizualnu cinjenicu i to im je tek polazište i sirovi materijal - a treca metoda je pak ona u kojoj autori više snimaka na razlicite nacine spajaju u jednu fotografsku sliku, digitalni kolaž.

Osim autora koji se iskljucivo bave fotografijom, na izložbi su predstavljeni i umjetnici iz drugih likovnih podrucja (kipari, slikari, graficari i multimedijalni umjetnici), odnosno oni kojima je i fotografija jedna od njihovih odrednica, pojašnjava Božic. Izložba ostaje otvorena do 29. svibnja. (M. MEDIC)


Podijeli: Facebook Twiter