Riječki metalci najavili prosvjed ispred Ministarstva

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Predstavnici Sindikata metalaca Hrvatske u riječkoj Tvornici motora i dizalica 3. maj (MID) danas su upozorili na teško stanje u toj tvrtki, u kojoj oko 200 radnika još nije primilo plaće za ožujak i travanj, zbog čega su za sutra u 10 sati najavili prosvjed ispred Ministarstva gospodarstva u Zagrebu.

Sindikalna povjerenica Bosiljka Zlojutro rekla je na konferenciji za novinare da se, iako je o tome donesena Vladina odluka, ne provodi preustroj tvrtke te su radnici iscrpljeni neizvjesnošću i bez plaća. Istaknula je da navodno ima zainteresiranih ulagača te da odgovorni konačno trebaju odlučiti hoće li tvornicu zatvoriti, prodati, u nju uložiti ili nešto drugo.

Regionalni povjerenik Sindikata metalaca Branko Kužet podsjetio je da je Centar za restrukturiranje i prodaju (CERP) osporavao predstečajnu nagodbu za MID te ocijenio da su time prevareni vjerovnici koji su se odrekli dijela potraživanja. Prevareni su i sud, dodao je, i radnici, budući da su bili ostvareni uvjeti za pokretanje stečaja u kojemu bi, smatra, radnici ostvarili veća prava.

Po njegovu mišljenju, Vladina odluka na tragu je tajkunizacijskih odluka iz 90-ih. Ocijenio je da CERP ne bi, da Vlada nije tako odlučila, osporavao predstečajnu nagodbu, nego bi proveo Vladinu odluku o preustroju.

Kužet je najavio da će radnici sutra zatražiti da se iz Ministarstva gospodarstva očituju o postupanju CERP-a te da će sindikat, ako ne dobije pozitivan odgovor, dati prigovor Europskoj federaciji sindikata metalaca i Europskoj komisiji, jer smatra da se izigrava odluka Komisije o preustroju brodogradnje, što je bila Vladina obveza prije ulaska u EU.

Upozorio je da se zaustavljanjem preustroja odbijaju i mogući ulagači, kojih, po njegovim riječima, ima nekoliko. Kužet je izvijestio i da je sindikat najavio poslodavcu postupak mirenja prije štrajka, a taj bi postupak trebao završiti do petka.

Uljanik je prošle godine preuzeo Brodogradilište 3. maj, a MID, Tvornica industrijske i brodske opreme (TIBO), 3. maj - Ugostiteljstvo i 3. maj STM svoje su dionice i poslovne udjele prenijeli na tadašnju Agenciju za upravljanje državnom imovinom (AUDIO), koja je bila zadužena za kadrovski i financijski preustroj, odnosno na njezina pravnog sljednika - CERP.

CERP je, kako ističu u sindikatu, osporavao rješenje o predstečajnoj nagodbi MID-a iz siječnja ove godine, a Visoki trgovački sud u Zagrebu je tu nagodbu vratio na postupanje prvostupanjskom Trgovačkom sudu u Rijeci. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter