Riječki KBC lider u smanjenju lista čekanja

Ilustracija (M. ANGELINI)
Ilustracija (M. ANGELINI)

Ministar zdravlja prim. Siniša Varga jučer je u Zagrebu uručio priznanja hrvatskim bolnicama i bolničkim timovima koji su se pokazali najuspješniji u provedbi tzv. Programa plus, pa su radeći prekovremeno u svojim specijalističkim ambulantama, srijedama poslijepodne i subotama ujutro, liste čekanja smanjili najviše od svih. U ime Kliničkog bolničkog centra Rijeka, kao najbolje bolničke zdravstvene ustanove, priznanje je primio prof. Hrvoje Štimac. Priznanje za najbolji tim pripalo je Klinici za očne bolesti KBC-a Split, dok je priznanje za najbolji pojedinačni rezultat u smanjenju listi čekanja uručeno doc. Diani Delić iz KBC-a Sestre milosrdnice - Zavoda za bolesti srca i krvnih žila.

Najživlje na ultrazvuku i neurologiji

Ministarstvo zdravlja u ovu je akciju uključilo 33 bolnice, cilj je prepoloviti liste čekanja, a program se nastavlja provoditi do konca lipnja. Iako bolnice nisu nagrađivane po kategorijama, a velike su razlike u kadrovima i medicinskoj opremi kojom raspolažu kliničke i ostale bolnice, dodajmo da je pulska bolnica tijekom čitave akcije isticana kao najbolja u rangu općih bolnica. U pet tjedana ove akcije u Puli je učinjeno 1.258 pregleda, što znači da je kroz specijalističke ambulante subotama ujutro i srijedom popodne dnevno prolazilo oko 125 pacijenata. Među njima najviše je pacijenata obavilo ultrazvuk abdomena i pregled kod neurologa - njih 268 odnosno 267. Na dermatologiji u prekovremenom radu pregledano ih je 178, na očnom odjelu 134, kod pedijatra alergologa stotinu djece. Ultrazvuk štitnjače u ranijem terminu obavila su 93 pacijenta, MSCT njih 73, PAPA nalaz dobilo je 56 žena, na kolonoskopiji ih je bilo 45, na ultrazvuku srca 27 a kod kardiologa njih 19. To su brojke samo za dodatni, prekovremeni rad specijalističkih ambulanti.

- Lista čekanja smanjila se prosječno mjesec dana po pretrazi odnosno pregledu. I dalje radimo intenzivno na skraćivanju čekanja, što je otežano s obzirom na velik broj zahtjeva koji kontinuirano pristižu. Dodatno se radi i na boljoj organizaciji izdavanja termina za preglede i pretrage, uz poboljšanje suradnje između primarne zdravstvene zaštite, dakle liječnika obiteljske medicine, i bolničkih specijalista na način da se ujednače slobodni termini dostupni obiteljskim liječnicima i oni dostupni u bolnici. Zahvaljujem se svim liječnicima, medicinskim sestrama i tehničarima te inženjerima u pulskoj bolnici za napore koje ulažu radi smanjenja lista čekanja, kaže sanacijska upraviteljica pulske bolnice doc. dr. sc. Irena Hrstić, uz čestitke nagrađenima.

Pacijenti koji su čekali za deset detektiranih najduže čekanih pregleda i pretraga telefonom su pozivani u ranije termine. Naravno da se neke nije uspjelo dobiti ili nisu mogli doći, ali mnogi su iskoristili priliku. Ukoliko se neka od spomenutih lista čekanja "očisti", u akciju se treba uključiti neka druga usluga.

Na listama 12.000 pacijenata manje

Prema podacima koje je na svečanoj podjeli priznanja iznio pomoćnik ministra za stacionarnu zdravstvenu zaštitu i inspekcijske poslove Dragan Korolija-Marinić, od 11. veljače kad je krenula provedba Programa plus u hrvatskim je bolnicama pregledano 23.308 pacijenata više nego li u istom razdoblju prošle godine. U usporedbi s veljačom prošle i tekuće godine razlika u broju obrađenih pacijenata iznosi 11.895 osoba, a na listama čekanja je gotovo 12.000 pacijenata manje. Kao dodatni doprinos smanjenju listi čekanja naglašena je i mogućnost preusmjeravanja pacijenata na manje opterećene kapacitete.

Ukupno prosječno čekanje smanjeno je za 15 posto, odnosno sa 152 dana u 2014. na 129 dana u ovoj godini, što je postignuto u samo četiri tjedna provedbe ovog projekta. U suradnji s HZZO-om želi se izbjeći višestruko naručivanje na istu pretragu te omogućiti pacijentu odabir najranijeg mogućeg termina. (D. PALIBRK)


Podijeli: Facebook Twiter