Riječki karneval od 17. siječnja do 5. ožujka

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Riječki karneval, u kojemu svake godine sudjeluje nekoliko tisuća maškara, ove će godine trajati nešto dulje nego lani, od 17. siječnja do 5. ožujka, a velika završnica - Međunarodna karnevalska povorka najavljena je za 2. ožujka.

Dječja karnevalska povorka u kojoj sudjeluje nekoliko tisuća maskiranih mališana i njihovi odgajatelji održat će se 22. veljače.

Po podatcima riječke Turističke zajednice, za sudjelovanje u karnevalskim povorkama mogu se ispuniti on line prijavnice - za Dječju karnevalsku povorku od 7. do 24. siječnja, a za Međunarodnu karnevalsku povorku od 7. do 31. siječnja na internetskim stranicama Riječkog karnevala.

Tradicionalno, 31. riječki karneval počet će 17. siječnja, na Antonju, blagdan Sv. Antuna Pustinjaka, uz zvuke antonjskog roga i podizanjem Pusta, lutke koja je, po običaju, kriva za sve loše prošle godine. Podizanje Pusta na četiri mjesta u Rijeci organiziraju tradicijske maškarane skupine iz naselja Pehlina i Zameta te karnevalske skupine iz Drenove i Pašca.

Novu kraljicu Riječkog karnevala izabrat će 24. siječnja u Dvorani mladosti, a iste večeri riječki gradonačelnik Vojko Obersnel simbolično će predati ključeve grada i vlast meštru Toniju. Riječki karneval pratit će raznovrstan program, a službeno će završiti 5. ožujka suđenjem i paljenjem Pusta.

Riječki karneval obnovljen je 1982., kada su glavnom gradskom šetnicom prošetale tri maškarane skupine Halubajski zvončari, Pehinarski feštari i "Lako ćemo". (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter