Riječki Jonathan moćno ušao u Pulu

Jonathan 'razvalio' pulski eter (Z. ANGELESKI)
Jonathan 'razvalio' pulski eter (Z. ANGELESKI)

Na našoj krhkoj glazbenoj sceni odlične dobre kritike koje prate objavljene albume pojedinih domaćih bendova nerijetko se neugodno sudare s naknadnim razočaravajućim, klimavim nastupima pred publikom. To nije slučaj s odličnim gitarističkim riječkim bendom Jonathan, predvođenim uvjerljivim frontmenom, pjevačem Zoranom Badurinom.

Štoviše, a vjerno je to pokazao sinoćnji koncertni nastup na Radio Puli u organizaciji agilnog Brade iz Art&Music festivala, Jonathan je punokrvni lajv bend. Energično, emotivno, uigrano, ali i radosno muziciranje čini dimenziju više u odnosu na pohvale njihovom svježem, prije mjesec i pol dana objavljenom debitantskom albumu "Bliss", a prije toga i nastupnom EP-u s najvećim hitom "Maggie".

Tu su vedru, jednostavnu, lako pamtljivu, ali nimalo banalnu pjesmu, koja priziva The Strokese, sa sjajnim gitarističkim aranžmanima, uz sjajno nadopunjavanje obiju gitara, ali i basa koji se trzalicom svira gotovo kao gitara), odsvirali dvaput, po želji oduševljenih poklonika okupljenih u Studiju 3 Radija Pule. Sumnjamo da je prijem bitno masovnijeg slušateljstva u eteru bio drugačiji, a za to su, osim pjevača, zaslužni suvereni bubnjar Branko Kovačić (višegodišnji član Leta 3), gitarist Darko Petković i basist Nikica Jurjević (dio kultnih riječkih Pasa) te gitarist Tomislav Radinović, nekad član Mandrila.

Jonathan su svoji, neovisno o kritičarskim paralelama s Strokesima, Franzom Ferdinandom ili Interpolom, a činjenica da pjevaju na engleskom, a ne na hrvatskom jeziku trajno će, kao i sve postale domaće bendove koji su se odlučili za takvo izražavanje, pratiti dvojbe, sumnje i rezerve s ključnim pitanjem bi li na materinjem jeziku, kao što je na koncertu samouvjereno rekao jedan upućeni glazbenik, rasturili sve u Hrvatskoj.

Jednosatni koncert bio je, unatoč naknadnoj punoj izvedbenoj oslobođenosti, ipak bolji u prvom dijelu, a repertoarni blok prvih četiriju pjesama ("Mama, I'm Ready", "Love", "Communicate!" i Maggie!), uz naknadnu "Pictures", koncertno je rock iskustvo koje u njegovoj homogenosti, izražajnosti i snazi dugo nije doživljeno na ovim prostorima. To se nakon koncerta vidjelo na ozarenim licima energetski iscijeđenih i od znoja mokrih članova benda.

Uobičajena napetost uoči nastupa zamijenjena je nakon bisa rijetko toplom atmosferom i bratskim druženjem. Stoga ovaj novi ciklus koncerata na Radio Puli pod nazivom A&M Session - uz obavezu da kvaliteta ne pada ispod ljestvice koju je visoko postavio riječki Jonathan - zaslužuje punu podršku. (Zoran ANGELESKI)


Podijeli: Facebook Twiter