Riječki i koparski Bibliobusi obišli Puljštinu

Omar dočekuje posjetitelje ispred  bibliobusa (N. LAZAREVIĆ)
Omar dočekuje posjetitelje ispred bibliobusa (N. LAZAREVIĆ)

U povodu Dana hrvatskih knjižnica, koji se svake godine obilježava 11. studenog, kao i nastavka kampanje "Pokrenimo bibliobus!", koju uz potporu Ministarstva kulture RH provodi Gradska knjižnica i čitaonica Pula, tijekom jučerašnjeg jutra organizirano je gostovanje novog bibliobusa Gradske knjižnice Rijeka i Osrednje knjižnice Srečka Vilhaja Koper.
 
Gostujući bibliobusi posjetili su dio općina Puljštine u kojima je nekad djelovao pulski bibliobus od 1978. do 1991., a nisu bili obuhvaćeni prošlogodišnjom akcijom. Bibliobus su tako jučerašnji "đir" počeli ispred Arene, a potom su išli do Šijane, kod Dječjeg vrtića Zvjezdice, do štinjanske Place, Juršića i Svetvinčenta. Svugdje su ih dočekivala djeca iz lokalnih vrtića i škola, a mališane je animirao simpatičan Omar. Na privremenim bibliobusnim stajalištima organiziran je edukativno-zabavni program te su dogovoreni posjeti vrtića i osnovnih škola.
 
Kampanju "Pokrenimo bibliobus!" pokrenula je Županijska matična knjižnica za narodne i školske knjižnice Gradske knjižnice i čitaonice Pula. Namjera ove 
kampanje je osigurati uvjete za uspostavljanje bibliobusne službe u Istarskoj županiji da bi i građani iz udaljenih naselja imali jednako pravo na pristup informacijama i izvorima znanja kao i građani koji žive u blizini gradskih knjižnica i njihovih ogranaka. Riječki je bibliobus, koji je u biti veći kombi, nabavljen u sklopu akcije "Poguraj bibliobus", gdje su se skupljala sredstva i od građana, organizacija i drugih.
 
- Rijeka ima dva bibliobusa, jedan je županijski koji pokriva područje od Baške na Krku do Severina na Kupi i radi u dvije smjene tijekom 12 mjeseci, a drugi je gradski koji obilazi one riječke kvartove koji nisu pokriveni knjižnicama. Imamo više od 850 članova koji koriste samo usluge bibliobusa, a tome treba 
pridodati još 400 članova koji koriste i bibliobus i druge odjele riječke knjižnice, rekao je Ivan Čermelj koji je uz kolegu Borisa Pleića dio tima tog riječkog gradskog bibliobusa koji broji oko 1.200 knjižnih jedinica.
 
David Runco je za slovenski bibliobus rekao da pokriva 67 stanica i da se nadaju da će za dvije godine imati novi bibliobus, jer ovaj ima skoro 20 godina, u funkciji je od 1997. godine.
 
- Imamo fond od 6.000 knjižnih jedinica za sve dobne skupine, a svaka dva tjedna dolazimo do istih lokacija. Pokrivamo područje Kopra, Ilirske Bistrice, Hrpelja, Kozine, Divača, Pirana i Izole, rekao je Runco.
 
Što se tiče nabavljanja bibliobusa za udaljenije pulske kvartove i područja bivše općine Pula, Nadia Bužleta iz Gradske knjižnice i čitaonice Pula 
kazala je da je "temeljni cilj kampanje 'Pokrenimo bibliobusi' istaknuti važnost knjižničnih usluga u društvenoj zajednici te zagovarati osnivanje bibliobusne službe na području Istarske županije". Bibliobus kao najraširenija vrsta pokretne knjižnice osigurava knjižnične usluge u sredinama gdje nema stacionirane knjižnice, pruža građanima informaciju i knjižničnu građu u njihovu najbližem okruženju. Pula je imala bibliobus od 1978. do 1991. godine, a kada se više nije mogao koristiti zbog dotrajalosti, nije bilo mogućnosti nabaviti novi. (V. BEGIĆ)
 

 
 
 

Podijeli: Facebook Twiter