Rijecki duh u Višnjanu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U galeriji Sincich otvorena je u subotu navecer jedna sasvim drugacija izložba: spoj performansa, fotografije, dizajna, slikanja… Po ideji Rijecanina Damira Cargonje Carlija, domišljene asistencijom Branka Cerovca, ostvarilo ju je dvadesetak koautora. Ideja je, cini se, bila pokazati spoj ili liniju odvajanja (industrijskog) dizajna i umjetnosti.

U prvoj prostoriji galerije, na samom ulazu, izložen je ciklus fotografija Željka Bobanovica, koji je snimao bazene uz kuce u istarskom krajoliku. Fotografije je snimio prije zamisli o zajednickoj izložbi. Drugu je prostoriju Cargonja ispunio uokvirenim papirom za umatanje (tipicni proizvod industrijskog dizajna anonimnog autora), nastalim u rijeckoj tvornici papira, a koji je ostao u kolektivnoj memoriji Rijecana. Na papiru se kao ornament u geometrijskom slijedu niže obris plavog delfina.



Tajci Cekada naslikala je niz akvarela pod zajednickim nazivom "Swimming pool" na papiru rijecke tvornice papira s medunarodnim certifikatom kakvoce, koji je Cargonja takoder izbavio iz zaborava - uokviren je našao mjesto na izložbi. Posljednji dio izložbe je videorad u kojem Cekada pliva u bazenu (najprije delfin stilom, koji povezuje videorad s papirom za umatanje), a prati je glazba Josipa Maršica i opatijske celije benda Gori Ussi Winnetou.

Branko Cerovac govorio je o relacijama obrta i umjetnosti, citirajuci teoreticare i relativizirajuci proces nastanka i sadržaj umjetnickog djela do jedva podnošljive granice. O izložbi, zapravo rijeckom umjetnicko-performerskom krugu oko Carlija, govorio je oduševljeno i Marino Baldini, koji je ponio i svoje bilješke o Futuristickom manifestu, ali ih na koncu ipak nije procitao.



Izložbu u višnjanskoj galeriji Cerovac je naslovio "Delfinov skok", metaforicki pokušavajuci povezati skok iz industrijskog dizajna i marketinga u podrucje ciste umjetnosti, a šaroliki postav zamišljen je kao ironicni osvrt socijalno osjetljive skupine autora.

Osim u galeriji Sincich, izložba "Swimming pool" bit ce za koji dan otvorena i u sarajevskoj galeriji Cka Charlama.


Podijeli: Facebook Twiter