Riječke Plodine uskoro stižu u Fažanu

Zemljište je prodano po početnoj cijeni od 120 eura po kvadratu (Z. STRAHINJA)
Zemljište je prodano po početnoj cijeni od 120 eura po kvadratu (Z. STRAHINJA)

Kao jedini ponuđač na jučerašnjem nadmetanju, Plodine iz Rijeke kupile su po početnoj cijeni od 7,8 milijuna kuna općinsku parcelu na ulazu u Fažanu za izgradnju trgovačkog centra. Na nadmetanju je tvrtku zastupala članica Uprave Mirjana Palada Kmetović, ugovor o prodaji sklopit će se najkasnije osam dana nakon što takvu ponudu prihvati i Općinsko vijeće Fažane, a u općinski proračun tih više od milijun eura mora biti uplaćeno u roku od 15 dana od zaključenja ugovora.

Posla za 40-ak ljudi

Parcela uz Puljsku cestu površine 8.564 četvornih metara nalazi se u obuhvatu lani usvojenog Urbanističkog plana uređenja Trgovački centar, a prodavala se po 120 eura po kvadratu. Mada druge jamčevine u iznosu od 10 posto početne cijene nitko drugi nije uplatio, Mirko Novak, predsjednik općinske komisije za natječaje, morao je po proceduri pričekati dvije minute prije nego je zaključio nadmetanje.

- Trudit ćemo se ispoštovati očekivanja Općine Fažane i građana. Drago mi je čuti da mještani željno iščekuju trgovački centar što prije. Nastojat ćemo da zaposlenici budu s ovog područja, mada ovdje i nema velike nezaposlenosti pa je vjerojatno i da će ih biti i iz bliže okolice. Očekujemo oko 40-45 zaposlenika u centru, rekla je nakon nadmetanja Palada Kmetović.

Prema uvjetima natječaja, koji je uoči nadmetanja pročitao Novak, kupac zemljišta po potrebi će o svom trošku izvršiti prenamjenu zemljišta u skladu s odredbama Zakona o poljoprivrednom zemljištu. Nadalje, kupac, dakle Plodine, dužne su na idejni projekt trgovačkog centra ishoditi pismenu suglasnost Općine, koja pak zadržava pravo da ugovor raskine u slučaju da suglasnost uskrati. Plodine su dužne u roku od 24 mjeseca od zaključenja ugovora započeti izgradnju, a uporabnu dozvolu dobiti najkasnije 12 mjeseci od početka gradnje.

- Bit će tu zaposleni naši stanovnici, a osiguran je i plasman poljoprivrednih proizvoda naših mještana, što nam apsolutno odgovara, poručila je po okončanju nadmetanja načelnica Fažane Ada Damjanac.

Drugi investitori izostali

U općinskoj vijećnici pratili su to i brojni mještana, što pokazuje velik interes Fažanaca za konačno otvaranje trgovačkog lanca u njihovu susjedstvu. Nažalost, nije bilo drugih potencijalnih investitora što bi podignulo početnu cijenu, iako su se ranije na sjednicama Vijeća kao zainteresirani spominjali mnogi trgovački lanci, čak i neki novi na hrvatskom tržištu poput Eurospina.

- Istina, očekivali smo više ponuđača, ali prije par dana dobila sam pismo iz Spara i Tommyja kojim nas obavještavaju da jesu zainteresirani, ali da im je prerano za natječaj. A naši građani ipak ne mogu više čekati. Plodine su dale ponudu i mislim da je to ozbiljan trgovački lanac. Vjerujem da će maksimalno brzo ishodovati potrebnu dokumentaciju i pristupiti gradnji. Bilo bi krajnje vrijeme, rekla je načelnica Damjanac.

Gradnja mora početi unutar dvije godine

Ukoliko kupac zemljišta nadomak kompleksa bivše Političke škole ne počne gradnju unutar dvije godine, Općina zadržava pravo raskinuti ugovor i zadržati 20 posto kupoprodajne cijene. S druge strane, može i zadržati ugovor na snazi pa svaku godinu kašnjenja naplatiti ugovornu kaznu u visini pet posto kupoprodajne cijene. Takvu mogućnost može koristiti i u slučaju da gradnja počne na vrijeme, ali ne bude realizirana u roku. (Zvjezdan STRAHINJA)


Podijeli: Facebook Twiter