Riječka tržnica: zaplijenjene 3 tone voća i povrća

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Oko 3 tone voća i povrća oduzeto je na riječkoj tržnici u akciji "Riva B.", koju je provela Carinska uprava i Odjel za mobilne jedinice Rijeka u noći s četvrtka na petak od 3 do 7 ujutro.

Carinici su u tom razdoblju blokirali sve prilaze riječkoj placi i kontrolirali prijevoz robe, dozvole za obavljanje trgovine, porijeklo robe, te je ustanovljeno kako čak 90 posto kontroliranih trgovaca ili prijevoznika nemaju valjanu dokumentaciju za legalno obavljanje posla.

Po toj osnovi oduzeto je spomenutih 3.000 kilograma voća i povrća od čega je 1.900 kilograma povrća i još 1.300 kilograma voća, najviše lubenica, breskvi, nektarina, kupusa, mahuna, salate, itd. Pored toga je zaplijenjeno 36 kilograma mesa (tri janjca od 11 kilograma svaki), 10 kilograma duhana i 5 litara rakije. Sva zaplijenjena roba će u dogovoru s Gradom Rijeka biti iskorištena za pučku kuhinju ili dostavljena socijalno ugroženim obiteljima.

U pravoj filmskoj akciji u kojoj su točno u 4 i 30 ujutro blokirane sve ulice na prilazu riječkoj tržinici sudjelovalo je 36 carinskih službenika iz Odjela za mobilne jedinice, te dva specijalno obučena psa za traženje duhana.

Ovi najvažniji podaci o carinskoj blokadi tržnice u akciji suzbijanja sive ekonomije predstavljeni su jučer na izvanrednoj konferenciji za novinare u riječkoj Carinskoj upravi na kojoj je pomoćnik ministra financija i ravnatelj Carinske uprave Zlatko Grabar naglasio kako je dio kontroliranih osoba s valjanom dokumentacijom vrlo brzo mogao normalno nastaviti s poslom, dok su svi ostali zadržani. Privedeni su bili u većini, jer je potrebne dokumente imalo svega 10-tak posto kontroliranih osoba. (D. PAJIĆ/NL)


Podijeli: Facebook Twiter