Riječka kirurgija prima samo hitne pacijente

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Kirurgija riječkog Kliničkog bolničkog centra prima samo hitne pacijente, što znači one kojima bi odgođen kirurški zahvat ugrozio život poput bolesnika s karcinomima. Ostali će čekati vrijeme da se rad Zavoda za digestivnu kirurgiju konsolidira, što znači da se ispune uvjeti koji bi premostile  teškoće. One se odnose na nedostatak anesteziologa i zbog rada u smjenama, nedostatak kirurga u jutarnoj smjeni od 8 do 16 sati.

Od desetak pacijenata koji su trebali biti primljeni u bolnicu u četvrtak 8 bolesnika je vraćeno kućama, a u ponedjeljak kada bi zbog operativnog zahvata na koji su čekali mjesecima trebalo na Kiruršku kliniku biti primljeno dvadesetak pacijenata, bolnički krevet će dobiti samo oni najhitniji. Elektivni, to jest operativni zahvati na koje se može čekati poput operacije žuči, operacije kile, vađenje vijaka itd. odgađaju se i kako nam kažu lista čekanja produljuje se sve do kraja 2015. godine.

U službenim se krugovima informacija o stanju ne može dobiti. Premda je poznato kako je dopis o težini stanja na Kirurgiji odaslan Sanacijskom vijeću koje je o njemu raspravljalo, zasad je dostupan jedino predstojnik Kirurške klinike prof. dr. Tedi Cicvarić.

–  O stanju nastalom uvođenjem smjenskog rada upoznali smo Sanacijsko vijeće još početkom siječnja pa je prema tome neumjesno bilo kakvo čuđenje nad ovom situacijom, kaže prof. dr. Cicvarić. Od tada do danas ništa se nije promijenilo. Kao čelni čovjek Kirurgije jednostavno ne želim prihvatiti odgovornost za stanje na koje ne mogu utjecati. Mi nemamo uvjete za prijem bolesnika, osim hitnih, i to sam dao na znanje sanacijskom upravitelju prof. dr. Hermanu Halleru i Sanacijskom vijeću.  Upravitelj Haller ima za nas prijedloge koje ćemo zajednički razmotriti u srijedu kada će on prisustvovati Stručnom kolegiju kirurške klinike, ističe prof. dr. Cicvarić, a Sanacijsko vijeće je upoznato sa situacijom, koju na žalost mi ne možemo promijeniti. (N. BERBIĆ/NL)


Podijeli: Facebook Twiter