Riječi Mate Parlova uklesane u Dom mladih u Splitu

Šampion (iz) nekih drugih vremena - Mate Parlov
Šampion (iz) nekih drugih vremena - Mate Parlov

I dok se Pula i dalje maćehinski odnosi prema jednom od svojih simbola, najvećem sportašu 20. stoljeća dužna se pažnja odaje u drugim hrvatskim gradovima. Doduše, nije samo pulska gradska vlast gluha za inicijative koje slave lik i djelo Mate Parlova. I splitska je slična. Međutim, umjetnici, kako u Zagrebu gdje je akademski umjetnik Ante Jurkić izradio brončanu skulpturu, tako i Splitu gdje je umjetnik Marko Marković uklesao izjavu Mate Parlova na fasadu Doma mladih, ostavljaju vječni trag na lik i djelo legendarne sportske ikone prostora cijele bivše države.

"Kako ja mogu biti nacionalist ako sam svjetski prvak? Mnogi to ne razumiju. Nisu bili ni prvaci države, a često niti sami sebe nisu uspjeli pobijediti. Svijet se divio mojim rezultatima, i svi su me svugdje prihvaćali kao svoga, bijeli i crni, svejedno. Upoznao sam svijet, i ne mogu biti ništa doli kozmopolit.", dio je iz jednog od davnih intervjua Mate Parlov, a koji je splitski umjetnik iskoristio da pokaže svu njegovu veličinu.

"Kako ja mogu biti nacionalist ako sam svjetski prvak?", riječi su koje je Marković odabrao da budu uklesane u betonu tehničkog ulaza u splitski Dom mladih. Markovićeva izložba Spomenik Mati Parlovu otvorena je u galeriji Praktika koja se nalazi u splitskom Domu mladih. Poruku je uklesao splitski kipar Evgenij Glinski.

- Podizanjem spomenika Mati Parlovu, najvećoj istinskoj legendi hrvatskog sporta bivše Jugoslavije svjetskog ranga, podižemo spomenik pravim i iskrenim ljudskim vrijednostima kontra lažnih ideala. Ta Matina rečenica govori o njegovom razumijevanju društva i života, o toleranciji i uvažavanju različitosti pa sam odlučio tu rečenicu postaviti kao spomenik u okruženje Doma mladih, kao podsjetnik mladim generacijama o vrijednostima slobode govora i međusobnog razumijevanja, pojasnio je splitskim medijima Marković motivaciju za svoj rad, napomenuvši da je sama ideja spomenika Parlovu nastala kao odgovor na društvenu atmosferu u kojoj živimo, na atmosferu jednoumlja i prihvaćanja samo jednog mišljenja.

Prvotna Markovićeva ideja bio je podizanje spomenika (kamenog bloka) visokog 186 centimetara na livadi ispred Doma mladih, no budući da njegova inicijativa nije pala na plodno u gradskoj upravi, autor je moto prema kojem je Parlov živio odlučio uklesati u zid na ulazu u Dom mladih, smatrajući to spomenikom.

U listopadu je prošlo godinu dana od pokretanja inicijative da se sportskoj legendi postavi spomenik u Puli, grad koji je proslavio, u kojem su ga mase dočekivale nakon povratka s velikih natjecanja…. Dvostruki europski prvak, svjetski prvak, pa sve to i u profesionalnom sportu, kao i kruna karijere osvajanjem olimpijskog zlata, Parlovu su osigurali status najboljeg sportaša još za života. Međutim, Pula, za razliku od Fažane (šetnica) i Opatije (zvijezda u Ulici slavnih), pa sad i Splita, ne zna kako mu primjereno odati počast. Sugrađanu kojeg je slavio cijeli svijet. (Goran ROJNIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter