Rijeci kao izlošci

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Povijesni razvoj, suživot s drugim jezicima, ali i zanimljivosti poput žargona za pisanje SMS poruka dio su putujuce izložbe o talijanskom jeziku "Dove il si' suona" što je u utorak otvorena u labinskom Narodnom muzeju.

Edukativnu izložbu, namijenjenu u prvom redu svima koji uce Istri najbliži romanski jezik, ugostio je labinski ogranak Društva "Dante Alighieri", ciji je predsjednik Tullio Vorano preuzeo ulogu domacina približivši ukratko kako je došlo do gostovanja izložbe, koju ce moci razgledati i stanovnici Pule, Rijeke, Zadra i Splita, u kojima djeluje društvo.

Izložba, izvorno osmišljena u središnjici društva u Rimu, gostuje u izdanju što ga je realizirao odbor u Pordenoneu. Podijeljena je na dvije cjeline, prema crvenoj i ljubicastoj podlozi ukupno cetrdesetak panoa. Upravo su potonji namijenjeni školarcima, koji su na otvorenju sa zanimanjem razgledali fotografiju školske zadace iz talijanskog jezika s brojnim crvenim "ukrasima".

Svoje snalaženje u drugom najpopularnijem stranom jeziku u ovdašnjim školama ucenici imaju prilike pokazati u sljedeca dva dana pišuci sastavke o videnome na izložbi. Svi zainteresirani trebaju požuriti jer se izložba može razgledati do petka od 8 do 15 sati.


Podijeli: Facebook Twiter