Riječi dvije Dylanove pjesme uskoro na aukciji

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Riječi dviju nesnimljenih pjesama Boba Dylana, jednog od najvećih kantautora 20. stoljeća i kultne ličnosti generacije 1960-ih, naći će se na aukciji u Christie'su 4. prosinca, piše Rolling Stone.

Iz te aukcijske kuće procjenjuju da bi se originalni rukopis od četiri stranice za pjesmu "Talkin Folklore Center", napisanu u ožujku 1962., mogao prodati za 40.000 do 60.000 dolara, a onaj za "Go Away You Bomb" iz 1963. na dvije stranice, između 30.000 i 50.000 dolara. Kako piše New York Times, Dylan je poklonio obje pjesme Izzyju Youngu, osnivaču folk centra (Folklore Center) u njujorškom Greenwich Villageu i utjecajnoj ličnosti Dylanove karijere dok se penjao na ljestvici folk scene. Upravo je Young organizirao Dylanov prvi važan koncert u njujorškom Carnegie Chapter Hallu 4. studeni 1961.

"Isprva se Dylan doimao kao svatko drugi koji uđe u dućan", rekao je Young.

"No, primijetio sam nakon nekog vremena da je drugačiji. Uzeo bi svaku vražju ploču koju sam imao u trgovini i poslušao je. Bio je jedini koji je čitao znanstvene komunističke knjige, kao i sve folk časopise. Sve što sam imao u trgovini, on bi pročitao." Dylan je napisao "Talkin Folklore Center" nakon što ga je Young zamolio da napiše pjesmu o folklornom centru. Iako pjesma nikad nije izvedena ili snimljena, neke riječi našle su mjesto u ranim Dylanovim nastupima dok je izvodio pjesmu "Talkin' New York", navodi New York Times.

"Go Away You Bomb" napisana je nakon što je Young spomenuo Dylanu da radi na knjizi stihova za antinuklearne pjesme. Dan nakon, ističe Young, Dylan je ušao u folklorni centar s pjesmom "Go Away You Bomb" u rukama. Pjesma je napisana u vrijeme kada je Dylan radio na drugom albumu The Freewheelin', a spomenuta knjiga nikada nije objavljena. "Go Away You Bomb" prethodno je bila na aukcijskoj prodaji 2013. u Londonu, no nije prodana. Predstavnica aukcijske kuće Christie's kazala je za New York Times da je mjesto razlog nedostatka interesa, kao i to da je rukopis koji će se 4. prosinca naći na aukciji onaj pravi. "Talkin Folklore Center" 4. prosinca naći će se prvi put na aukciji. Young, koji je otišao u Švedsku 1972., planira iskoristiti sredstva od prodaje riječi pjesama za svoj trenutni pothvat - folklor centar u Stockholmu. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter