Rijecanki odšteta zbog bucnog kafica

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Europski sud za ljudska prava u Strasbourgu prihvatio je tužbu Marine Oluic iz Rijeke, koja se 18. studenoga 2008. obratila sudu tužbom protiv Hrvatske zbog kršenja prava na privatnost i obiteljski život. Hrvatska ce zbog kršenja tih prava, propisanih Konvencijom o zaštiti ljudskih prava i temeljnih sloboda, tužiteljici isplatiti 15 tisuca eura, kao i 3.700 eura sudskih troškova.

Zbog prevelike buke koja je dolazila iz kafica koji je bio smješten na drugoj strani zgrade zatražila je odštetu od 20 tisuca eura na ime materijalne te 50 tisuca na ime nematerijalne štete. Nevolje Oluicevih s prebucnim kaficem traju još od prosinca 1999. Na pocetku se tužiteljica obraca Sanitarnoj inspekciji Ureda za rad, zdravstvo i socijalnu skrb Primorsko-goranske županije, uz objašnjenje kako je s obitelji izložena prekomjernoj buci svaki dan od sedam ujutro do ponoci, kada se kafic zatvarao.

Sanitarna inspekcija obavila je mjerenja, koja su pokazala da buka u tužiteljicinom stanu od 35,9 i 38,5 decibela, ovisno o dijelu stana, višestruko premašuje dopuštenu razinu buke od 5,9, odnosno 8,5 decibela. Sanitarna inspekcija u lipnju 2001. godine nareduje smanjenje razine buke, no ta odluka nije provedena. U godinama koje slijede Sanitarna je inspekcija u nekoliko navrata izvršila dodatna mjerenja, ciji su rezultati premašivali dopuštene razine. Uslijedila bi naredenja, koja opet nikad nisu izvršena, iako su se slucajem bavili i Upravni te Vrhovni sud.

Odlukom od 20. svibnja, Europski je sud presudio kako je Hrvatska prema tužiteljici prekršila važece hrvatske zakone, Konvenciju, kao i medunarodne standarde za razinu buke.


Podijeli: Facebook Twiter