Riječanin umjetnički najbolje doživio Funtanu

Trg svetog Bernarda zašarenile su slike i skulpture (V. ŠILIPETAR)
Trg svetog Bernarda zašarenile su slike i skulpture (V. ŠILIPETAR)

Trg svetog Bernarda ispred istoimene crkve proteklog su vikenda zašarenile slike i skulpture pedesetak sudionika trećeg likovnog natječaja ex tempore u Funtani. Umjetnici i kreativci iz Istre, Rijeke i jedan iz Italije podloge su pečatirali od 5. do 7. srpnja. Do subote su zatim stvarali na slobodnu temu, s naglaskom na pejzaž, boje i mirise Funtane i okolice, uključujući njene izvore vode.

Specifičnog ovog natječaja je da u njemu sudjeluju i profesionalci i amateri, odrasli i djeca. Prvu je nagradu ove godine osvojio Petar Đakulović iz Rijeke, slikom u kojoj skladno kohabitiraju apstrakcija i lik dječaka. Nagrađen je s dvije tisuće kuna i samostalnom izložbom u galeriji Zgor murve koju će ostvariti sljedeće godine. Drugo mjesto i 1.500 kuna pripali su Radovanu Kuniću iz Matulji za njegovo ostvarenje "Zamisao i poriluk", a treće i tisuću kuna Umažanki Jeleni Kovačić za apstraktni rad bez naziva. U kategoriji skulptura s tisuću je kuna i izletom brodom od Vrsara do Lima i Rovinja nagrađen Libero Kokotović iz Pule.

O najboljima je odlučivao žiri u sastavu pulskog umjetnika Vedrana Šilipetra, povjesničarke umjetnosti Tine Širec i direktorice Turističke zajednice Ane Milohanović Čehić. Članovi žirija primijetili su da je sudionika bilo manje nego prošle godine, ali da su radovi sve kvalitetniji.

Posebne su nagrade pripremljene za djecu - karte za funtanjanski Dino park i vlakić između Funtane i Bijele Uvale te slatkiše. Prvu je osvojila Marta Aurora Puhar sa svojim "Restoranom za zaljubljene", drugo Andrea Jakus s "Osom" i treće Gregor Jakus s "Veselim tornjem". Sve troje mladih slikara je iz Rovinja.

Nakon proglašenja pobjednika dio publike je ostao uživati u ležernoj atmosferi uz odličan izbor glazbe benda God.name - Kristiana Macinića i Alberta Liovića na gitarama te vokala Ferija Božinovića. Organizator natjecanja je funtanjanska Turistička zajednica, uz koordinaciju Vedrana Šilipetra, a svoj su doprinos dali i sponzori Dino park, Vita Levak i Piratae tours. (K. FLEGAR)


Podijeli: Facebook Twiter