Rijecanin dao rješenje za Meksicki zaljev

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

British Petroleum konacno je uspio zaustaviti šikljanje nafte iz svoje naftne bušotine Deepwater Horizon u Meksickom zaljevu - i to barem dijelom zahvaljujuci mom rješenju, uvjeren je rijecki inovator Mirko Olic.

Ovog dugogodišnjeg izumitelja užasnuli su razmjeri katastrofe nakon havarije platforme iz koje je od 20. travnja u more isteklo oko 700 tisuca tona nafte. Olic priznaje da vec po navici, kada se pojavi kakav tehnicki problem, odmah razmišlja kako ga riješiti. Stoga je, kaže, i u ovom slucaju proradio njegov inovatorski instinkt.

- Bušotinu se bezuspješno pokušavalo zatvoriti uz pomoc svih standardnih metoda koje se primjenjuju u svijetu, ali curenje nafte nije se moglo zaustaviti. Uz pomoc sina napravio sam racunalnu skicu svog tehnickog rješenja, koje smo poslali americkoj i britanskoj ambasadi u Zagrebu te hrvatskim ambasadama u Londonu i Washingtonu, veli Olic.

- Javila nam se britanska ambasada s upitom hocu li prezentirati svoje rješenje u Londonu ili Meksickom zaljevu, ali smatrao sam da to nije potrebno, jer sve što ih zanima mogu poslati e-mailom. Buduci da je BP putem svojih web-stranica zatražio da se jave svi koji mogu ponuditi rješenje, pocetkom lipnja e-mailom sam poslao skicu i obrazloženje. Zamolio sam našu ambasadu u Washingtonu da moje rješenje pošalju svim odgovornima, prica Olic te dodaje da mu se otada nitko nije javljao.



No, nemalo se iznenadio kada je ovog tjedna iz medija saznao da je rješenje koje je napokon uspjelo zaustaviti istjecanje nafte gotovo identicno njegovom.

- BP-ovo rješenje temelji se prakticki na istom principu kao i moj prijedlog. U osnovi rijec je o sistemu spojenih posuda. Na vanjski dio cijevi ugradene u kupoli, koja pokriva bušotinu, prikljucuje se druga cijev za ubrizgavanje nafte ili vode da bi se ubrzao protok nafte iz bušotine na dubini od 1.500 metara do tankera na morskoj površini. Na kupolu se s površine spajaju još dvije cijevi za dovod i odvod tople vode, veli nam on.

Kako navodi, bušotina se po njegovom prijedlogu ne zatvara, vec sva nafta prirodno izlazi na površinu, a samo je potrebno osigurati dovoljan broj tankera koji ce je prikupljati.

- Ne kažem da je BP u potpunosti iskoristio moj prijedlog, ali siguran sam da je primijenjen barem djelomicno, zakljuuje Olic.


Podijeli: Facebook Twiter