Riječanima predstavljena Zbirka Faggian

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Čak 130 djela velikana hrvatske povijesti umjetnosti, od kojih neka idu u red antologijskih ostvarenja, predstavljeno je u Muzeju moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci na večeras otvorenoj izložbi radova iz Zbirke Faggian, koja pruža uvid u dio kolekcije umjetnina Alberta Faggiana.

Zbirka inače broji oko 350 radova, nastalih od druge polovice 19. stoljeća do danas. Uz desetak skulptura, na izložbi prevladavaju slike, a njihovi autori su imena poput Vjekoslava Karasa, Vlahe Bukovca, Celestina Medovića, Josipa Račića, Miroslava Kraljevića, Ivana Meštrovića, Marina Tartaglie, Vladimira Becića, Emanuela Vidovića, Otona Glihe, Miljenka Stančića, Ede Murtića, Dogana, Kinerta, Zlatka Price, Šuteja, Sedera, Bakića, Šumonje, Ivančića, Paliske, Artukovića...

Albert Faggian je jedan od rijetkih kolekcionara u Hrvatskoj koji je odlučio cjelokupnu zbirku predstaviti javnosti, držeći da kolekcionar nije samo sakupljač, već i čuvar nacionalnog blaga, a jedna od njegovih uloga i zadaća je da izlaganjem pridonosi valorizaciji baštine. Naglasio je to Faggian i na sinoćnjem otvorenju pred brojnim posjetiteljima.

- Kad kupite prvu sliku, vi ste sretan čovjek. Donesete je doma, objesite na zid, žena skuha malo bolji ručak, zajedno joj se divite i pet dana se ne svađate. U pedesetoj uviđate da vam ponestaje zidova i pitate se kako ih pravilno razmjestiti, a sa stotom vam je eventualno preostalo da ih vješate u kupaonici.

No, kad ih skupite 500 postane vam jasno da ste u obavezi. Vi ste čuvar nacionalnog blaga, koje nije stvoreno samo za vas nego ga trebate pokazati javnosti. S tom mišlju rađena je i ova izložba, a ako iz toga proizađe samo jedan novi umjetnik, samo jedan novi kustos ili kolekcionar - puno smo napravili, rekao je Faggian.

Izložba u Rijeci drugo je predstavljanje Faggianove zbirke javnosti, a po riječima kustosice MMSU-a Vilme Bartolić, njezina važnost ogleda se upravo u tome što pruža mogućnost građanstvu, školskoj i studenskoj populaciji, da na jednom mjestu vidi vrhunska imena hrvatske likovne umjetnosti u rasponu od jednog i pol stoljeća. (piše N. VALERJEV OGURLIĆ, snimio P. FABIJAN)


Podijeli: Facebook Twiter