Riječani se spremaju izglasati nepovjerenje premijeru

Rezultat je to rata koji vode Milanović i Linić kroz međusobne prijetnje u medijima (D. Pongračić/CROPIX)
Rezultat je to rata koji vode Milanović i Linić kroz međusobne prijetnje u medijima (D. Pongračić/CROPIX)

Mi u Rijeci uvrijeđeni smo načinom na koji se Zoran Milanović ophodi prema nama. Ne samo da je Slavko Linić smijenjen nego nam se sada i šalje poruka o tome da ovdašnja baza ništa ne vrijedi i da nemamo pravo braniti sve što smo godinama radili.

To je uvredljivo, ljudi su razočarani i pitanje je u kom smjeru će ići podrška Rijeke dalje prema Milanoviću, izjavio je jedan od riječkih SDP-ovaca jučer, dan nakon što je šef SDP-a i premijer poslao putem intervjua na HRT-u poruku Riječanima da će svi koji su provocirali i dovodili u pitanje Milanovićeve odluke te putem medija prijetili šefu stranke biti - sankcionirani.

Ukoliko Milanović nakon euroizbora 25. svibnja bude poduzimao bilo kakve statutarne mogućnosti da kazni Riječane - a tu se u prvom redu misli na samog Slavka Linića, ali i Vojka Obersnela i Zlatka Komadinu, a i ako rezultati euroizbora budu loši, moguće je da će riječki dio ekipe pokrenuti postupak izglasavanja nepovjerenja šefu stranke.

Naime, za takvo što potrebna im je dvotrećinska većina u Glavnom odboru SDP-a, koji se ionako redovno sastaje početkom lipnja, a ako dobiju podršku drugih dijelova Hrvatske, u prvom redu Zagreba i dijela Dalmacije, tada nije nemoguće da krene udar na šefa stranke te da se zatraži izvanredna konvencija.

Rezultat je to rata koji vode Milanović i Linić kroz međusobne prijetnje u medijima da će "progovoriti" nakon 25. svibnja, a koji bi mogao rezultirati, s druge strane, Milanovićevim detroniziranjem gradskih i županijskih čelnika stranke u Rijeci i PGŽ-u ako se do euroizbora stvari ne smire.

U vrhu SDP-a u ovom trenutku ipak misle da nitko u Glavnom odboru ne može dobiti dvotrećinsku podršku za puč, jer je to tijelo uvijek s barem 80 posto podržavalo predsjednika Milanovića te da se stvari u SDP-u neće dalje radikalizirati jer za to nema razloga.

A i poruka koja je poslana u petak u intervjuu na televiziji, da će se neposlušne sankcionirati, zapravo zasad znači samo da će ih se pozvati na odgovornost za medijske plasmane i poruke tipa "Slavka ne damo", no ne nužno i da će sve završiti isključenjima iz stranke, ili raspuštanjem organizacija. (T. TOMIČIĆ/Novi list)

CIJELI TEKST PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter