Rijec je snažna kad se zrcali u duši

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Književnik i pjesnik Daniel Nacinovic je na zagrebackom sajmu knjiga Interliberu kroz glazbeno-poetski recital "Versibus Unitis" predstavio svoju novoobjavljenu knjigu "Cakavski versi" koja sadrži njegove sabrane pjesme pisane istarskom cakavicom.

Ante Žužul, predsjednik Uprave Školske knjige, u svom govoru je napomenuo da je rijec snažna onda kada se zrcali u duši covjeka. Upravo ova recenica najbolje opisuje osebujnu poeziju Daniela Nacinovica koja u knjizi "Cakavski versi" cini zaokruženu dijalektalnu panoramu Istarskog poluotoka objedinjujuci raznolikost karakteristika leksika i sintakse. Knjiga sadrži sve dosad objavljene zbirke cakavskih stihova Daniela Nacinovica, cija se glavnina izricaja zasniva na govorima s desne obale Raše dok je zasebni kolorit primijenjen u ciklusima i zbirkama cakavice "Rhapsody in Ca" i "Manutekstura", cije su središte Labin i Labinština.

- Možda o cakavskoj poeziji postoje odredeni stereotipi. Možda se smatra da cakavština i dijalekt služe kao neka ilustracija. Ja sam od prvih svojih stihova cakavicu i govore s obje strane Raše koristio kao književni materijal jer sam htio postici da pjesma zvuci kao pjesma. Kad se zbroje sve kolorature ove knjige dobiva se snaga koja se nalazi u dijalektu kao takvom i u snazi njegovih metafora, kazao je Daniel Nacinovic koji je, izmedu ostalih, recitirao svoje pjesme "Ljudi od mora", "Zidarski sonet", "Blagoslov barke" i "Va Opatije / In Abbazia".


Podijeli: Facebook Twiter