Rijec gradonacelnika: Slobodan pristup Muzilu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Iduceg tjedna na sjednici pulskoga Gradskog vijeca vijecnici ce donijeti zakljucak, tocnije smjernice izradivacu prostornih planova grada Pule za planiranje sadržaja na Muzilu. Prema rijecima gradonacelnika Borisa Miletica, po danim smjernicama za cijelo to podrucje raspisao bi se natjecaj za davanje u koncesiju u sklopu projekta Brijuni rivijera.

- Grad Pula narucio je prostornoplansku studiju, jer se radi o izrazito vrijednom podrucju velikog obuhvata; govorimo o 170 hektara. Nacinjena je krajobrazna studija kao i konzervatorska podloga, a u konacnici i ovaj master plan Muzila, rekao nam je Miletic.

Istaknuo je da je Gradu prije svega bio cilj da se bivša vojna podrucja, kao što je poluotok Muzil, ali i sjeverna pulska luka, stave u funkciju grada i njegovog razvoja te da ti dijelovi budu u potpunosti integrirani u urbano tkivo, odnosno da se nikad više ne dogodi da budu zatvorene zone za civilno stanovništvo.

- Osnovno je, dakle, bilo integrirati podrucje u sam grad, a pretpostavke za to su upravo sadržaji. Na tom podrucju planirani su muzej, trgovacki centar, restorani, hotel, nauticka luka, koncertni dio, sportski sadržaji poput golfa te dio namijenjen zabavi i rekreaciji. Najveci dio Muzila, cak 88 posto, ostat ce zelena površina. Glavna atrakcija trebao bi biti veliki kulturni centar na najvišem dijelu poluotoka, naglasio je Miletic.

Dodao je da je jednak slucaj i na Katarini, gdje je i ponudac Danko Koncar najavio puno javnih sadržaja, ne bi li to podrucje živjelo 365 dana u godini, a ne samo dva, tri mjeseca u sezoni.

- Zato su sadržaji za gradane važni. Zatvaranje pristupa tim dijelovima stoga ne dolazi u obzir. Ne smijemo zaboraviti da je Muzil u vlasništvu Republike Hrvatske i zato nam je cilj bio da u sklopu projekta "Brijuni rivijera" državnu imovinu stavimo u funkciju grada te da nam se ne dogodi parcelacija i sitna rasprodaja. Doduše, Grad može putem prostornih planova utvrditi namjenu pa je to mehanizam kontrole koji mi imamo, ali institut vlasništva mora se poštovati, ustvrdio je Miletic. (S. ZRINIC TERLEVIC)

VIŠE O SADRŽAJIMA NA MUZILU I PRISTUPU POMORSKOM DOBRU CITAJTE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter