Rijad poduzima oštre korake protiv islamista

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Saudijska Arabija je u petak Muslimansko bratstvo i džihadističke skupine stavila na popis terorističkih organizacija i uputila ultimatum svojim državljanima koji se bore u inozemstvu da se vrate, u pokušaju otklanjanja islamističke prijetnje.

Te odluke predstavljaju veliki napad na Muslimanso bratstvo jer je Rijad jedan od glavnih oslonaca vojnicima u Egiptu koji su ih svrgnuli i svjedoče o sve većim strahovanjima kraljevstva od povrtaka u zemlju Saudijaca iz borbi u redovima džihadističkih organizacija u Siriji.

Odluke su donešene u kontekstu teške krize između Katara s jedne strane, koji podržava islamistički blok u arapskim zemljama i Saudijske Arabije, Bahreina i Ujedinjenih Arapskih Emirata koji su ovog tjedna pozvali svoje veleposlanike iz Dohe u znak prosvjeda protiv te politike.

Saudijsko ministarstvo unutarnjih poslova je objavilo novi popis zabranjenih organizacija i skupina i posebice istaknulo al-Kaidu koja je između 2003. i 2006 vodila napade u kraljevstvu i njezine ogranke u Jemenu, Iraku i Siriji. Ministarstvo je kao terorističke organizacije navelo i Muslimansko bratstvo, Islamsku državu u Iraku i na Levantu (ISIL), Hezbolah u Arabiji i pobunjenike Huthise u Jemenu. (Hina/AFP)


Podijeli: Facebook Twiter