Riesling iz Wurttemberga

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ime vina: Fellbacher Lammler Riesling GG
Godina berbe: 2009.
Proizvodac: Veingut Gerhard Aldinger
Lokacija: Fellbach/Wurttemberg
Temperatura serviranja: 10-12 stupnjeva Celzija
Gastro-preporuka: carpaccio od škampi
Ocjena: 9/10
Cijena (mpc): 22 eura (kod proizvodaca)

Kad sam lanjske veljace u vrijeme godišnjeg odmora odlucio posjetiti njemacku regiju Wurttemberg, htio sam usput posjetiti i neke vrijedne atraktivne lokacije u tim krajevima. Osim impozantnog Mercedesovog muzeja i obližnjeg nogometnog stadiona Mercedes-Benz Arene, koji su me oduševili, htio sam probati i vina toga kraja.

Buduci da su mi vina iz Wurttemberga nepoznanica, kontaktirao sam kolegicu Christine Hilker, jednu od najboljih sommeliera u Njemackoj, koja se sa mnom dvaput natjecala na Europskom prvenstvu za sommeliere Trophe Ruinart u Reimsu u Francuskoj.

Christine mi je preporucila pet vinara, medu njima je bio i, po njoj, jedan od najznacajnijih vinara tog kraja Gerhard Aldinger. Vinarija se nalazi u malom mjestu Fellbach, otprilike deset kilometara istocno od Stuttgarta. Taj region se zove Remstal i prostire se na nekih 250 hektara vinograda, a ime je dobio po rijeci Rems.

Vinarija Aldinger jedna je od najstarijih i najpoznatijih vinarija; u svojem moderno uredenom podrumu proizvodi 24 razlicite etikete vina. Karakteristika Remstala je da ima i jako dobra crna vina, što je meni bilo poprilicno iznenadenje.

Naime kušao sam izvrsna crna vina sorti Lemberger, što je naziv za frankovku, potom i izvrsni trolinger, izvrsni spotburgunder, što bi kod nas bio pinot crni, i na kraju jedno od najneobicnijih crnih vina koje sam probao - schwarzrizling, pandan francuskom pinot meunieru, koji je, uz chardonnay i pinot crni, sastavni dio velikih šampanjaca.

Od bijelih sorti tu je prisutan rizling te sauvignon bijeli. No bitno je naglasiti da su rizlinzi iz Remstala sasvim drukciji, primjerice, od rizlinga iz Rheingaua, te u njemu, osim reskih nota, možemo naci i nešto egzoticnih mirisa.

Ipak je u Remstalu klima malo drukcija nego u 200 kilometara sjevernijem Rheingau, što se osjeti i kod degustiranja. Iz bogate ponude vinarije Aldinger odlucio sam vam predstaviti njegov najbolji rizling koji raste na prekrasnim padinama iznad mjesta Fellbacha.

Impozantno je vidjeti padinu na kojoj se nalaze vinogradi i uredenost samih vinograda kroz koje prolaze asfaltirane pješacke staze, a njima mlade majke šecu s djecom u kolicima, drugi voze role, bicikle, no nikom ne pada na pamet da pomakne jedan kamencic, a kamoli da otrgne list iz vinograda.

Vino ima lijepu zlatnožutu boju, kristalno je bistro i gusto, te intenzivnoga i vrlo finoga mirisa. Na nosu osjecam notu bijeloga voca kao što su jabuke i kruške.

Potom slijede citrusne note limuna i limete, onda dolaze note tipicne za rizling a to su petrolejske note. Cak ima i malo egzoticnih nota kao što je dumbir, ali i breskve.

Vino je po njemackim zakonima suho, a po našim polusuho, djelomicno je toplo i mekano. S druge strane je svježe, ukusno, cak i mineralno, te punoga tijela.

Vino je uravnoteženo intenzivnog okusa i u ustima je trajno. U ustima se provlaci vocni okus agruma; ukusno je i harmonicno. Ovo vino je spremno, a može trajati barem još pet godina.


Podijeli: Facebook Twiter