Richard Bona ponovno u Opatiji

(M. ANGELINI)
(M. ANGELINI)

Sedamnaesti Liburnia Jazz Festival održat će se od 7. do 9. srpnja u Opatiji i Lovranu. Uz jazz budnice i večernje koncerte na terasama hotela s pogledom na more, te domaće i svjetske zvijezde jazza na Ljetnoj pozornici, Liburnia Jazz predstavlja devet koncerata na sedam pozornica. Festival će u petak, 7. srpnja, na velikoj sceni Ljetne pozornice otvoriti Richard Bona Mandekan Cubano. Richard Bona nastupio je na LJF-u 2006. i taj su koncert novinari proglasili koncertom godine u Hrvatskoj. O Richardu Boni poznavatelji govore kao o jednom od najvećih svjetskih glazbenih otkrića. On je apsolutni majstor svoje umjetnosti, melodičar rijetke elegancije i senzibilnosti, uzbudljiv pjevač i član ekskluzivnog kluba "najboljih basista svijeta".

Rođen je u Kamerunu 1967. i glazbom se bavi od najranijeg djetinjstva. Vrlo rano je počeo koristiti svoju nevjerojatnu, zapanjujuću prirodnu sposobnost da nauči svirati bilo koji instrument samo promatrajući nekog kako ga svira. Godine 1988. dolazi u Pariz i počinje surađivati s vodećim francuskim glazbenicima, a od dolaska u New York 1995. postaje jedan od najtraženijih basista. Svirao je u skupinama Mikea Sterna, Pata Methenyja, Joea Zawinula, Herbieja Hancocka, Chicka Coree, Larryja Coryella, Boba Jamesa i s drugim glazbenicima.

Njegova glazba je fuzija jazza, bossa nove, popa, afro-beata, tradicionalnih pjesama i funka. Dosad je izdao osam studijskih autorskih albuma. Uz brojne nagrade, nastupe i godine iskustva, Bona je postao jedan od najvažnijih i najtraženijih svjetskih glazbenika. Stalno redefinirajući svoj zvuk, Bona je prošle godine objavio i najnoviji, afro-kubanski projekt "Mandekan Cubano", koji će publika imati prilike čuti na ovogodišnjem Liburnia Jazz Festivalu.

Ulaznice se mogu se kupiti na Festivalu Opatija, prodajnim mjestima sustava Moje karte, online na www.mojekarte.hr i ispred ulaza u dvoranu sat vremena prije početka koncerta. (K. C.)


Podijeli: Facebook Twiter