Rice: SAD može vratiti sankcije Iranu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

- Sjedinjene Države i saveznici naći će načina da ponovo uvedu sankcije Iranu ako se pokaže da ta zemlja ipak pokušava proizvesti nuklearnu bombu nakon što je sklopila sporazum koji predviđa zamrzavanje iranskog nuklearnog programa, rekla je američka savjetnica za nacionalnu sigurnost Susan Rice.

U intervjuu za CBS-ovu emisiju "60 minutes" Rice je u nedjelju odbacila ideju da će teško biti vratiti sankcije Iranu kad ih se jednom ukine.

- Svaka rezolucija Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda koja će pokrivati konačni nuklearni dogovor s Iranom, a ne prijelazni šestomjesečni sklopljen u studenome u Ženevi, može sadržavati "okidače" koji će automatski ponovno uvesti sankcije Iranu bude li kršio dogovor, rekla je Rice.

- Nećemo sastaviti ni prihvatiti sporazum ne budemo li točno mogli provjeriti što oni rade. A ako ih uhvatimo, pobrinut ćemo se da se vrati i pritisak, dodala je.

Mehanizam za takve "automatske okidače" još nije finaliziran, dodala je. Nikakav se dogovor ne može očekivati još mjesecima. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter